Astăzi au fost inaugurate lucrările de restaurare a Bisericii Sfântul Gheorghe din Botoșani, investiție mult așteptată de botoșăneni. Biserica este una simbol pentru orașul nostru fiind ctitoria Elenei Rareș, doamna lui Petru Rareș. De aici, de altfel pleacă și legenda că orașul Botoșani se mai numește târgul domnițelor.

În curtea lăcașului de cult au fost prezenți de dimineață credincioși, oficialități, dar și preoți de la mai multe biserici din oraș pentru a susține o slujbă de inaugurare a acestor lucrări.  Primarul Cătălin Flutur a declarat că este un vis împlinit al botoșănenilor după mulți ani de așteptare.

Astăzi, la Biserica Sfântul Gheorghe, s-a întâmplat un lucru pe care îl așteptăm de 20 de ani! Biserica Sfântul Gheorghe este biserica simbol a orașului, monument istoric, poartă hramul orașului nostru. Am încercat să facem acest lucru cu foarte mult timp. Sunt deosebit de bucuros că astăzi putem să începem lucrările la această biserică-monument. Lucrările se fac în baza unor fonduri europene și sunt oameni mulți care au lucrat pentru aceste fonduri. Vor veni 1,8 milioane de euro și sunt convins că totul va arăta extraordinar”,  a declarat primarul Cătălin Flutur.

La slujba religioasă au participat patru preoți din municipiu, iar preotul paroh, Dumitru Mateciuc, ne-a spus despre eforturile depuse de-a lungul timpului pentru restaurarea bisericii. “Vă dați seama că sunt 20 de ani, timp în care m-am zbătut foarte, foarte mult pentru acest moment. Au fost cinci autorizații de construcții, au fost multe încercări, dar în sfârșit am reușit. Cu cât victoria se obține mai greu, cu atât e mai frumoasă.” a declartat Dumitru Mateciuc.

Lucrarea va fi realizată de firma omului de afaceri, Victor Mihalachi, care speră să o finalizeze înainte de termenul stabilit prin contract, respectiv august 2022.