Un deliciu de culoarea chihlimbarului, o expresie utilizată de toată lumea, care simbolizează deliciul absolut al unui produs al naturii, imbosibil de imitat. Mierea, unul dintre cele mai apreciate și mai sănătoase alimente, cu o istorie bogată pe care m-am gândit numaidecât să v-o prezint astăzi.

În Roma, ca în toată lumea antică, mierea era un aliment prețios, în lipsa zahărului, a fost folosită pentru a îndulci mâncarea, pentru a conserva alimentele și pentru a da aromă vinului. De asmenea, propietățile curative ale acestui aliment au fost cunoscute și utilizate din timpuri străvechi.

Gustoasă, sănătoasă, energetică, ușor digerabilă, bogată în propietăți curative, mierea este  redescoperită cu toată bogăția ei ca aliment și ca intensitate a gustului. Mierea are propietăți extraordinare. Este antiseptică, detoxifiantă, calmantă și tonică.

Mierea intră în alimentația celor care caută alimente sănătoase și  care iubesc gusturile simple și autentice, dar și a celor care au nevoie de diete speciale.

Cea mai importantă calitate a mierii este valoarea sa energetică. Ea este  un aliat real în contracararea afecțiunilor stomacului și a infecțiilor tractului urinar, în ameliorarea simptomelor răcelii (dureri de gât, tuse și răceală) și în detoxifierea organismului.

Mierea are un rol extraordinar în menținerea frumuseții și elasticității pielii. Este un ingredient prezent în multe tipuri de produse cosmetice cum ar fi creme, balsamuri și loțiuni îmbogățite cu miere, pentru a fi aplicate pe piele sau păr. Acestea pot fi găsite atât și în supermarketuri, cât și în magazinele naturiste, dar pot fi preparate și acasă, pentru obținerea unor produse 100% naturale.

Este imposibil să enumerăm toate tipurile de miere, dar că m-am gândit să vă spun totuși câteva.           

MIEREA POLIFLORĂ. Este mierea cea mai  utilizată fiind produsă din nectarul diverselor specii de flori: pentru apicultori este, cu siguranță, producția cea mai mare, deoarece aceasta nu depinde de un anumit moment de înflorire sau de o anume zonă.

MIEREA MONOFLORĂ. În general, mai apreciată decât mierea polifloră, aceasta este, cu siguranță, mai greu de obținut. Pentru obținerea mierii monoflore ,familiile de albine sunt concentrate într-un teritoriu suficient de mare, unde există, în perioada de înflorire, o anumită specie de plante.  Mierea poate fi utilizată ca ingredient în rețete delicioase, dar și în produsele cosmetice și curative.

INGREDIENT COSMETIC. O lingură de miere pe zi poate contribui la bunăstarea generală a organismului. Emolientă, calmantă, hidratantă, mierea poate fi întinsă pe corp și pe față ca o autentică mască cosmetică.

ÎN GASTRONOMIE. Cea mai importantă întrebuințare în gastronomie este, cu siguranță, aceea de îndulcitor. Adăugată în ceai, în lapte, în sucurile de fructe, în infuzii și chiar în cafea, mierea poate constitui un sănătos înlocuitor al zahărului, garantând o aromă mai plăcută și un aport nutrițional corect.

Și, spre final, vă las și o rețetă naturală pe bază de miere, pe care v-o puteți face singuri:

GEL DE BAIE CU MIERE ȘI TRANDAFIRI

4 linguri de miere

1 linguriță de esență de trandafiri

150 ml de săpun lichid neutru

250 ml de ulei de migdale

Amestecați toate ingredientele într-un bol, adăugând uleiul doar la final, turnându-l încet (ca un firicel) și amestecând continuu, până se obține o emulsie omogenă. Gelul de baie astel obținut, se toarnă într-o sticlă sau flacon de plastic și se păstrează la loc ferit de lumină și căldură. Acesta se toarnă în apa caldă din cadă, având grijă să agităm sticla înainte de utilizare. Rezultatul va fi un tratament hidratant și relaxant. Dozele indicate vor fi suficiente pentru 4 băi.