Mai este puțin și începe școala, iar noul  an școlar va fi foarte diferit, cu restricții, cu măști și cu distanțare socială, atât în clasă, cât și pe hol. Profesorii au așteptări, dar și temeri. De la 1 septembrie, dascălii  vor merge  pentru a vedea cum va fi acest an școlar.

Am întrebat câțiva profesori ce așteptări au de la acest an școlar în condițiile actuale.

Carmen Onofraș, profesoară de matematică la Școala Gimnazială Nr. 10 Botoșani: ,,Toți trebuie să înțelegem că respectarea unor reguli nu este așa mare greutate. Mai greu va fi la clasele primare și la părinții acestora. Respectăm regulile și mergem înainte. Cei indisciplinați vor fi sancționați prin rămânerea acasă, așa văd eu lucrurile. Disciplina și bunul simț nu ne fac rău, ci dimpotrivă ne formează și ne responsabilizează.

Irina Archip, profesoară de limbile franceză și germanăMi-aș dori mult să începem școala ca altădată. Dar, din nefericire, nu se poate. Chiar dacă ne vom întâlni la școală, nu va mai fi la fel. De ce? Pentru că vom fi mai puțini în clasă, vom purta măști, va trebui să păstrăm distanța în clasă, pe holurile școlii. Educația se face la școală, în clasă, în prezența elevilor și a profesorului. Dar dacă vom continua online, eu sunt pregătită. Am participat din iulie și până în prezent la foarte multe webinarii în franceză, română și germană cu tematica educația online. Am testat foarte multe platforme și instrumente online ce ajută la crearea de lecții interactive, teste, jocuri, cărți digitale, prezentări interactive care, cu siguranță, vor plăcea elevilor. Indiferent cum va fi, eu abia aștept să vă văd.

Mihai Maricica, profesoară de georgrafie la Școala Nr. 10 Botoșani: : Aș vrea să revin la școală, să îmi văd elevii. Încă nu se știe ce va fi în toamnă. 

Andreea Chirilă, învățător la Școala nr. 17:  Îmi doresc ca spațiul unde voi lucra să fie igienizat, dezinfectat în fiecare zi, aerisit. Îmi doresc să mă întâlnesc cu toți copiii sănătoși, să nu fiu nevoită să fac lecții online la clasa I. Îmi doresc ca regulile de igienă să fie stricte și respectate de toată lumea. Aș vrea să cred într-un parteneriat școală-părinți- comunitate locală.

Bianca Penciuc, profesor de engleză la Școala Nr. 7: Îmi este dor de copii și sper să începem orele la școală. Va fi greu cu măsurile de dinstanțare impuse, dar chiar și așa, va fi mai bine decât online. Nicio aplicație din lume nu înlocuiește dascălul, niciun joc pe calculator nu e mai amuzant decât interacțiunra cu colegii și profesorii. Îi așteptăm cu drag pe copii la școală.  

Carmen Elena Popovici, profesor de istorie: Aștept cu nerăbdare, mai mult ca niciodată începerea anului școlar în sala de clasă. Evident, respectând normele de igienă, de distanțare. Sunt peste cinci luni de când nu ne-am văzut. Oricât de bine s-ar desfășura orele online, nu vor fi mai eficiente decât cele de la clasă. Sper din tot sufletul sa fie bine, sa ne vedem în școală pe 14 septembrie.

Șuhan Nicoleta, profesoară de română:  Va fi un an interesant cu multe provocări pentru elevi, pentru profesori, pentru părinți, pentru bunici, pentru noi toți. Sunt așteptări mari, există temeri, necunoscute, va fi, probabil, un altfel de an școlar și, cu siguranță, școala va fi “altfel” , va avea alte înțelesuri, alte forme de realizare. Dar… începe școala! Nu a fost o perioadă ușoară, fiecare dintre noi a remarcat – cel puțin – că învățarea online nu e chiar atât de simplă și că nu am fost pregătiți pentru așa ceva. Pentru mine ca profesor a fost dificil, dar am învățat alături de ai mei elevi. A fost un schimb, uneori, spectaculos de informații și am descoperit frumusețea și nebănuitele posibilități pe care internetul le poate oferi în actul de predare-învățare. Însă stăpânirea unor aplicații, învățarea altora, încercarea de a ajunge la sufletul și în mintea copilului într-un alt mod decât cel al sălii de clasă dintr-o școală, acestea și multe altele, nu au cum și nu pot înlocui sub nicio formă clasica sală de clasă cu tabla, cu elevii care te privesc și așteaptă să le deschizi sau să le arăți porți spre alte universuri, legatura extraordinară care se realizează la un moment dat între tine – dascăl- și elev, interacțiunea care se petrece într-o școală în care ai prieteni, în care înveți, la care mergi în fiecare zi etc. Dar indiferent de trăirile noastre, de subiectivismul și de părerile fiecăruia dintre noi suntem nevoiți să ne adaptăm la niște realități și să gestionăm cât se poate de eficient și de bine tot acest amalgam de situații astfel încât deasupra tuturor sa rămână sănătatea, dreptul copilului de a învăța, bucuria acestuia de a descoperi și de a se descoperi, de a crește și de a se dezvolta frumos, de a se pregăti pentru o lume nouă.