Amenzi mari pentru cetățenii și operatorii economici care nu separă deșeurile biodegradabile. Aceștia riscă amenzi cuprinse între 400 și 20.000 de lei  dacă nu separă deșeurile biodegradabile pentru a fi refolosite pentru îngrășăminte.

Garda de mediu Botoșani anunță că de pe data de 1 ianuarie 2021 primăriile  sunt obligate să organizeze  colectarea  separată a fracției  biodegradabile, adică resturile alimentare, de la fiecare familie din România.

“Scopul este acela de a reduce cantitățile de deșeuri care ajung la gropile de gunoi și transformarea lor în energie sau îngrășământ, dându-li-se, astfel, o nouă viață în economie. În cazul celor care locuiesc la case, este vorba și despre resturile vegetale – de la tunsul gazonului, curățatul pomilor și alte asemenea resturi strânse din activități de curățenie în curte”, scrie Garda de Mediu Botoșani.

Ministerul Mediului are la dispoziție șase luni să elaboreze normele de aplicare a acestei legi: acestea se vor referi la toți cei implicați- colectori, autorități locale, cetățean și procesatori de compost.