Ce spun câțiva dintre elevii botoșăneni despre începutul noului an școlar?
După o lungă pauză cauzată de pandemie, elevii se întorc luni, 14 septembrie, în băncile școlilor.
Întreruperea bruscă și semestrul online mai mult sau mai puțin bine organizat, sunt urmate de revenirea școlarilor într-o modalitate inedită care a stârnit diferite reacții.
Am discutat cu câțiva elevi pentru a vedea cum s-au pregătit aceștia pentru anul școlar 2020-2021 și ce părere au despre deciziile luate în legătură cu întoarcerea la școală.
“Metoda hibrid este cea mai bună variantă…”
Ilinca Pădurariu, 16 ani, elevă la Colegiul Național “A.T.Laurian:
“Din punctul meu de vedere, modalitatea hibrid adoptată de școala mea este cea mai bună variantă, astfel putând merge și la scoala, dar și participa la ore online, fiind astfel mai puțin expuși la îmbolnăvire. Chiar dacă sunt tristă pentru că nu îmi pot revedea toti colegii și că nu pot să ii îmbrățișez, tot cred că aceasta este cea mai bună metodă la momentul actual pentru liceul meu. Anul acesta am cumpărat doar strictul necesar. Am rămas cu multe rechizite de anul trecut, pe care le pot folosi și acum, astfel cheltuind mai puțini bani. Sunt foarte nerăbdătoare să merg la liceu, pentru că mi-a fost extrem de dor să interacționez cu colegii si profesorii, de drumul pana la școala si experiența de liceu. Sunt încântată că mă pot bucura, din nou, într-o oarecare măsură de aceste lucruri.”
“Nu mai am același entuziasm acuma început de an scolar…”
Maria Macsim, 13 ani, elevă la Școala Gimnazială Nr.6 “Grigore Antipa”:
“Nu cred că au fost gândite cum trebuie aceste modalități de reîncepere a școlii, deoarece unele reguli nu pot fi respectate din cauza lipsei multor lucruri sau a spațiului. Vreau să merg la școală, dar nu mai am același entuziasm pe care-l aveam anii trecuți, atât din cauza acestor reguli, dar și din motive personale. Nu m-am pregatit aproximativ deloc pentru noul an școlar doar mi-am făcut curat printre caiete și carți. În cazul meu, nu voi cheltui mai mult în acest an pe rechizite față de anii trecuți, pentru că majoritatea încă le-am de anul trecut. Cel mai mult mi-a lipsit în perioada școlii online faptul că nu puteam să-mi văd colegii și prietenii de la școală.”
Marius Frunză, 16 ani, elev la Colegiul Economic ” Octav Onicescu”:
“Nu îmi place felul în care este organizat noul an școlar, sincer să fiu. Am cheltuit în acest an pe rechizite cam la fel de mult ca în fiecare an. Nu prea m-am pregătit pentru liceu cu ceva anume. Cred că cel mai mult, în perioada când nu am fost la școală, mi-au lipsit colegii.”
Sergiu Docea, 15 ani, elev al Colegiului Național “A.T.Laurian.”
“Sincer, aștept să merg la școală. Dinamismul orelor mi-a lipsit, și nu se compară orele online cu activitatea dintr-o sală de clasă. Pregătirea pentru noul an școlar a fost mai mult emoțională, eu fiind boboc. Am emoții imense pentru ce va însemna clasa a 9a pentru mine și în ce va consta ciclul liceal.”
“Anul acesta mi-am cumpărat mai multe produse de igienă decât rechizite… “
Raluca Stredie, 16 ani, elevă a Colegiului Național “Mihai Eminescu”:
“Din punctul meu de vedere, școala începe intr-un stil destul de complicat, deoarece modul clasic și modul online de învățare sunt complet diferite, în online fiind mai greu de înțeles pentru că lipsește dialogul verbal, față în față, dintre elev și profesor. Într-un mod neașteptat, vreau să mă duc la școală, ducând lipsă de colegii mei și profesori. Nu vreau să îmi petrec anii de liceu online. Deși o să fie o rocadă la câte doua săptămâni prin care pot să fiu alături de colegii mei, nu o să am ocazia să petrec timp cu toți și nici să mă mai întâlnesc cu prietenii din afara clasei mele prin liceu. Fiind o fire mai organizată, mi-am cumpărat cele necesare pentru școala, anul asta cumpărând mai mult pentru igiena personală. În perioada online nu am simțit spiritul școlar pe care liceu mi l a oferit întotdeauna. Vreau să vorbesc, să rad, să îmi fac amintiri, să mi se vadă zâmbetul, nu să fiu ascunsă sub mască, să îmi cunosc iubirea pe holurile liceului, să merg la baie și să aud poveștile fetelor ce chiulesc, sa imbrațișez profesorii de ziua lor, sa cântăm un “la mulți ani” fără mască și multe alte lucruri care fac modul online total inutil pentru mine și experiența liceului una plină de greutăți.”
Denisa Sandu, 18 ani, elevă a Colegiului Național “A.T.Laurian”:
“Deși îmi doresc să încep școala, decizia de a pune atâția copii in aceeași instituție nu mi se pare una firească. Îmi este dor de mersul la școală, dar fiind o situație foarte delicată, cred că trebuiau gândite mai mult regulile.”