Două asociații botoșănene anunță cu bucurie în spațiul public demararea unui nou proiect unic, intitulat Casa Nicolae.

Coordonatorii acestuia își propun să ofere locuințe permanente și servicii de susținere pentru 48 de adulți singuri fără adăpost.

Conform Asociațiilor HAPPY și respectiv, Creștină pentru tine, implicate în Casa Nicolae, acest spațiu va aduce doar bucurie pentru persoanele cu o situație delicată.

Pentru mulți bărbați și femei fără adăpost, sentimentul de casă nu mai pare posibil după ce a locuit ani de zile pe străzi sau în adăposturi. Izolarea și respingerea cu care se confruntă în fiecare zi le afectează adesea capacitatea de a avea încredere și le epuizează capacitatea de speranță. Casa Nicolae le permite acestor persoane să experimenteze pe deplin bucuria și confortul de a avea o casă proprie”.

Ionela Ivan este cea care deține Asociația Happy, cunoscută în oraș pentru activitățile caritabile pe care le realizează, și ne-a mărturisit că acest proiect are mai mulți pași, dar cel mai important este renovarea căsuței care va adăposti persoanele fără un acoperiș deasupra capului. “Momentan ne pregătim pentru renovarea căsuței care va avea o capacitate de aproximativ 50 de locuri, iar pentru acest lucru avem nevoie de ajutor, ajutor ce constă în materiale de construcții și bani pentru renovarea și dotarea ei. Pe termen lung se urmărește să nu mai existe în Botoșani persoane fără adăpost . Ne îndreptăm atenția în special către cei vârstnici care nu au putere și forță de muncă pentru a se reabilita și a se pune din nou pe picioare. În ultimii câțiva ani am încercat să rezolvăm problema oamenilor străzii, dar acțiunile noastre au fost limitate și nu am reușit să facem ceea ce ne-am propus. Așa că am hotărât să facem o schimbare în acest sens – să facem noi singuri lucrurile așa cum considerăm că trebuie făcute”. 

Într-o postare pe pagina de facebook a Asociației Happy este descris procedeul pe care îl vor urma cei care vor avea șansa de a locui în Casa Nicolae. “Unii dintre chiriașii noștri sunt cu dizabilități psihice sau fizice, alții au antecedente de abuz de alcool, și toți locuiesc momentan pe stradă. Vor avea acces la servicii la fața locului care îi ajută la socializare, bugetarea gospodăriei, probleme de sănătate și familie într-un mediu sigur și stabil. Fiecare chiriaș își stabilește obiective profesionale, educaționale și personale împreună cu asistentul nostru social la mutare, iar întâlnirile de urmărire sunt organizate în mod regulat pentru a monitoriza progresul și a depăși orice obstacole în calea stabilității.
Utilizând o combinație de fluxuri de subvenții, donații, cotizații proprii ne vom asigura că această clădire este administrată, dotată și întreținută corespunzător, astfel încât să putem oferi o locuință sigură și primitoare “chiriașilor”noștri.

Casa Nicolae este situată la ieșirea din Frumușica, la aproximativ 20 de kilometri de orașul Botoșani, într-un cadru înconjurat de verdeață, livadă, vie și o grădină pe care gazdele intenționează să o folosească pentru a cultiva legume pentru bucătăria căsuței.