Familia mea a vrut să profite de vremea frumoasă de afară și să ne plimbăm puțin pentru a mai vizita locuri frumoase din țară. Așa ,am ajuns la Câmpulung Moldovenesc. Am fost la Muzeul Arta Lemnului, dar, în prezent, este închis pentru renovare. De la un domn foarte politicos am aflat că în apropiere există  Muzeul Ioan Grămadă pe care ni-l recomandă.

Muzeul arată ca o locuință normală cu o curte mică în față și cu o fântână.

Am fost întâmpinați de un domn în vârstă, foarte drăguț, care s-a  recomandat ca  Ioan Grămadă, colecționarul. M-a întrebat dacă dorim să vizităm muzeul.Iar noi am zis da. Am vrut să plătim intrarea, dar dumnealui ne-a spus că nu există o taxă de vizitare, fiecare om care vine,  lasă  o donație după vizită,  cât dorește, pentru că este un muzeu particular.

În interior am fost întâmpinați și de doamna Didina, soția domnului Ioan Grămadă, o femeie foarte drăguță și  primitoare, cu multă răbdare, ținând cont de faptul  că eram patru copii de vârste diferite, toți foarte curioși.

Am  aflat lucruri foarte interesante.  Am văzut o ie veche de 200 de ani, opinci foarte vechi, cizme bărbătești, lăzi foarte vechi pentru zestre, oale de lut, cofe, ștergare, linguri de lemn, fiare vechi de călcat, mașini de cusut vechi, medalioane bani și monede vechi.  În curte există o căsuță din lemn care se numește căsuța bunicului. Căsuța este veche de 300 de ani.Am fost uimit de dimensiunile sale foarte mici.  Doamna Didina ne-a povestit că în acele vremuri oamenii erau mai scunzi,ca drept dovadă sunt paturile de dimensiuni mici.

Am mai putut vedea stema Moldovei din fier cu o vechime foarte mare, o carpetă veche de 500 de ani în care sunt un soldat austriac și o tânără țărancă româncă care aduce apă  și multe alte lucruri foarte interesante pentru care aș avea nevoie de mult spațiu ca să le povestesc.

În curte există și o bisericuță mică în care se află icoane foarte vechi despre care doamna Didina ne-a povestit.  La plecare am cumpărat și o carte scrisă de domnul Ioan Grămadă. A fost greu să mă hotărăsc, pentru că dumnealui a scris multe cărți. Dumnealui mi-a recomandat una despre  istorie și etnografie.

Dragi copii, muzeul Ioan grămadă este cel mai fain muzeu pe care l-am vizitat până acum, așa că dacă ajungeți vreodată la Câmpulung, nu ezitați să-l vizitați. Domnul Ioan Grămadă și doamna Didina Grămadă sunt niște persoane deosebite de la care avem de învățat multe lucruri despre istoria noastră a românilor.