A venit toamna! Pentru unii înseamnă doar noroi, frig, ploaie, în timp ce pentru alții înseamna plimbări, ceai cald si CULORI. Multe culori.  Culorile au diverse semnificații și pot trezi diverse reacții, stări si emoții.

Ați stat vreodată să observați câte culori sunt într-o singură frunză? Dacă nu, vă propun s-o faceți cât încă vă puteți bucura  de acest colorit și sa fotografiați culorile toamnei. Putem fotografia peisajele, natura în toată splendoarea ei, zilele înnorate sau să căutăm reflexii interesante în bălțile din oraș.

Paleta culorilor de toamna încălzește sufletul și-l pregătește pentru monotonia iernii

Părerile despre toamnă și despre culorile toamnei sunt diferite, si acestea diferă de la o persoană la alta, deoarece gusturile sunt diferite. Dar oare cum credeți că sunt privite de copii, elevi sau profesori ?

Profesoara de educație plastică de la Școala Gimnazială Numărul 11 Botoșani, Alina Gavril, ne-a explicat coloristica toamnei. ,,Prin creuzetul cunoașterii artistice, culorile exprimă o stare, un sentiment, o nostalgie sau o bucurie. ROGVAIV inseamna viață. Culorile încălzesc sau răcesc atmosfera de la prima vedere unde roșul, galbenul, oranjul sunt culori care încălzesc energetic în vreme ce albastrul, verdele sau nuanțele de violet par să domolească tot ce ne înconjoară. Contrastul prin păstrarea frunzelor este cu adevărat contrastante, iar contrastul vizual ne captează atenția  încă  de la vârste fragede. Culorile toamnei sunt folosite pentru terapia sufletului, pentru îndepărtarea stresului ajutând organismul să se recupereze, limpezește gândurile și chiar motivează atitudinea pozitivă și constructivă a unui tablou imaginar pe care natura ni-l oferă în fiecare zi de toamnă. Motivul toamnei duce cu gândul la un spirit artistic, visător, potețând taina zilelor de toamnă. Creativitatea și imaginația sunt cheia atunci când dăruiește din suflet un buchet cu flori de toamnă. Cu un aspect elegant si unic, poți alege toamna cu diversitatea de tablouri unice de la o ora la alta, de la o zi la alta chiar de privește zilnic aceeași minunăție de la fereastra toamnei. Paleta culorilor de toamna încălzește sufletul și-l pregătește pentru monotonia iernii”, ne-a declarat profesoara Alina Gavril.

Culorile toamnei îți  aduc un ouftit foarte draguț

Două dintre adolescentele cu care am stat de vorbă susțin că asortarea ținutelor în culorile toamnei este extrem de interesantă chiar dacă la 13-14 ani cei mai mulți dintre copii sunt tentați să opteze pentru negru în ceea ce privește vestimentația.  ,,Parerea mea despre aceste culori este că ele se potrivesc foarte bine cu acest anotimp colorat și contrastant. Acestea aduc o stare de liniste fiind asemanate cu frunzele copacilor care îngălbenesc. Eu mai mult mă îmbrac cu ceva negru,dar dacă stau și mă gândesc cred că am să port și culorile toamnei pentru ca sunt niște culori fermecatoare si îți  aduc un ouftit foarte dragut”,  a declarat Izabela Talpalarui, 13 ani, elevă la Școala Gimnazială Numărul 11 Botoșani.

Miruna Iablosnchi de 13 ani preferă dimpotrivă chiar și toamna culori mai vesele. ,,Mie culorile de toamnă, mi se par un pic cam triste, iar de purtat astfel de culori am purtat, dar nu de multe ori, prefer culorile vesele”.

Colega noastră, Ana Ciobanu Lăzărescu, de 8 ani pregătește un articol despre topul anotimpurilor și toamna în aceste clasamente în rândul câtorva botoșăneni pe care ea i-a contactat.