O statuetă veche de mii de ani a fost găsită la Săveni. Aceasta a fost donată Muzeului Judeţean Botoşani în 1996.

Piesa reprezintă o statuetă feminină de la care s-au păstrat corpul-parte mediană şi picioarele până la genunchi.

Capul, umerii şi tălpile sunt rupte din vechime. A fost modelată din trei bucăţi de lut-corpul şi picioarele.

E decorată cu incizii, deosebit de elegantă, fină, lucrată cu o precizie deosebită, pe toată suprafaţa.

Corpul este foarte îngust, oval în secţiune. Abdomenul este marcat cu bandă rombică formată din patru linii paralele care pornesc dinspre zona centrală a corpului.

Ombilicul este ridicat în relief, marcat cu două puncte şi străpuns orizontal.

Talia este subliniată printr-o bandă formată din două linii paralele care înconjoară piesa.

Pe partea frontală picioarele prezintă motiv unghiular, în V cu vârful în sus şi o spirală dublă care la desfăşurare se uneşte cu linia unghiulară, având aspect fluid.

Genunchii sunt uşor profilaţi în sus. Partea dorsală este decorată pe corp cu un motiv unghiular în formă de V cu vârful în jos şi liniile corespund cu cele de pe partea frontală.

Fesele sunt demarcate în partea inferioară a lor cu bandă formată din două linii paralele care vin în prelungirea liniilor de pe partea frontală. Fesele prezintă decor în cruce cu interiorul casetelor umplute cu linii scurte care se aşează stelar, dinspre centru spre margini.

Picioarele sunt separate prin modelaj şi prin decor. Statueta a fost modelată din pastă fină, arsă oxidant, suprafeţele şlefuite, culoare portocalie. Dimensiuni: H: 85 mm; LA talie: 19 mm; GR. Talie: 9 mm.

Piesa poate fi văzută în expoziţia “Civilizaţia Cucuteni. Artefacte vechi în vremuri noi” de la Muzeul de Istorie Botoşani.