Sensei Mihai Pușcașu: Sportul ne-a făcut luptători și asta ne-a ajutat în această pandemie…
Doresc să aduc în atenția publicului viața sportivilor din această perioadă din pandemie. Astfel, am fost onorat să fac un interviu cu distinsul domn Mihai Pușcașu, antrenor de karate la clubul C. S. KOKORO, club la care și eu sunt practicant de karate, un sport complex în urma căruia am avut doar de câștigat.
Acest sport mă ajută să-mi dezvolt atenția, concentrarea, respectul de sine și pentru cei din jur și, nu în ultimul rând, condiția fizică.
Rep: Cum a fost activitatea în pandemie?
Mihai Pușcașu: Încă de la începutul pandemiei clubul Kokoro Botoșani a decis sa întrerupă activitățile cu copiii, neștiind la acel moment exact despre ce este vorba și cum trebuie sa reacționam în acea situație. Am așteptat nerăbdători timp de câteva luni deciziile autorităților cu privire la desfășurarea activităților in-door. Atunci când reglementările au venit într-o formă mai clară, am încercat să ne adaptăm și să oferim cele mai sigure variante pentru elevii noștri. În concret, până în luna septembrie, nu am putut desfășura activități în interior, o variantă practicată în acest timp de alte cluburi fiind cea cu predatul online. Personal, nu agreez această metodă de lucru, fiind adeptul unui singur fel de a preda, respectiv a învața despre karate și anume, conexiunea elev- profesor să fie realizată într o manieră fizică. Revenind la întrebare a trebuit să așteptăm cumva deciziile autorităților de a putea desfășura activități în interior, iar în momentul în care acestea au venit, au fost multe restricții care impuneau o adaptare, dacă pot spune așa, a felului în care se practica karatele.
Rep: Cum s-au desfășurat antrenamentele?
M. P: A trebuit să renunțăm la tot ce înseamnă contact fizic între elevi și am aplicat toate normele impuse, respectiv termometrizare și dezinfectare la întrarea în dojo, accesul restricționat în vestiar. Nu mai folosim materialele de lucru (perne, palmare, etc) atât de des, iar atunci când o facem, acestea sunt dezinfectate după fiecare folosire. Practic, ne-am axat doar pe lucrul individual al elevilor, păstrând în tot acest timp distanța de minim trei poate chiar patru metri între ei în timpul desfășurării cursurilor. De asemenea, elevii sunt obligați să poarte masca în timpul antrenamentului asta limitând foarte mult și tipul de exerciții pe care le putem face. Urmărim cu atenție să se lucreze doar acele exerciții care nu impun un efort foarte mare și în acest fel elevul să poată respira normal în condițiile menționate anterior. Concluzia este ca a trebuit sa acceptam orice compromis pentru că ne dorim să păstrăm pe cât posibil forma sportivilor, dar cel mai important, să evitam în totalitate să ne expunem oricărui risc. S-au semnat angajamente pe propria răspundere cu privire la posibile simptome, contact cu alte persoane până la data venirii la antrenament.
Rep: Au fost probleme legate de pandemia actuală?
M. P: Până acum nu am avut nici un fel de probleme semnalate. Noi fiind obișnuiți cu disciplina, a fost ușor și oricum am încredere în elevii mei, știu ca dacă ar prezenta vreun simptom nu ar veni la antrenament. Ma bazez, de asemenea, și pe părinții acestora, în cazul minorilor, și nu m am gândit niciodată ca as avea motive să fiu îngrijorat. Urmărim în tot acest timp deciziile autorităților și, din păcate, chiar și în condițiile pe care le-am menționat, ne așteptăm la mai rău. Este doar o chestiune de zile până când vor închide din nou sălile de sport și toate activitățile legate de sport în general, din păcate..
Rep: Ce este diferit acum la antrenamente?
M. P: Diferit este doar numărul persoanelor prezente la antrenament. Starea de spirit este afectată doar de faptul că există aceste restricții, mai ales că nu toți copiii înțeleg foarte bine ce se întâmplă și care este motivul pentru care anumite activități nu le mai putem desfășura și aici ma refer la cantonamentele noastre care erau foarte așteptate în trecut, la competitii, la modul în care ne antrenăm. Sigur că se observă diferențele, dar am încercat să facem cumva să pară că există o continuitate a vieții de dinainte de Covid19. Există o teamă, dar nu vorbesc aici de comportamentul nostru în sala ci, asa cum spuneam anterior, o teamă de ce ne rezerva viitorul. Întrebarea de pe buzele tuturor: când vom reveni la normal?
Rep: A mai scăzut numărul sportivilor?
M. P: Numărul sportivilor a scăzut dramatic. Dacă înainte de pandemie clubul Kokoro avea un număr apropiat de 200 de cursanți în cele 6 săli deschise în Botoșani, Iași și Suceava, astăzi avem deschise doar 3 locații și un număr de aproximativ 50 elevi.
Rep: Ce vă sperie cel mai tare acum?
M. P: Nu știu ce mă sperie mai tare acum, că am rămas atât de putini, că am putea fi și mai putini, că nimeni nu știe ce se va întâmpla în viitor? Repet, suntem realiști, poate fi și mai rău. Dar dacă am învățat ceva din sportul asta, vă spun că suntem luptători, iar acum trebuie să luptăm cu acest virus. Este simplu cumva… Trebuie doar să ne protejăm pe noi și pe cei din jurul nostru. Echipamentul de protecție pe care îl purtam în sala: cască, mănuși, tibiere. Le am înlocuit acum cu mănuși de unica folosință, măști de protecție și dezinfectant. Dar vom continua să credem ca vom fi bine, că totul se va termina cu bine și vom putea reveni la viața noastră de dinainte de pandemie. Trebuie sa învățăm din asta și poate așa vom realiza cât de important este să avem un corp sănătos, o minte sănătoasă, o disciplină pe care să ne o însușim. Chiar dacă suntem copii, adolescenți sau oameni maturi, împreună putem schimba asta și putem trece cu bine peste tot.
Rep: Cum rămâne cu competițiile?
M. P: Competițiile sunt un factor de motivatie pentru orice sportiv indiferent de ramură. Toți sportivii își doresc să fie pe podium măcar o dată în cariera de sportiv. Cu toate astea, în clubul meu, încerc să promovez karatele ca fiind mai mult un stil de via[ă, un ghid dacă vrei. Ne este dor de competiție, dar nu facem din asta un scop, ci o tratăm ca pe ceva ce ne lipsește și ne pregătim pentru momentul când totul va reveni la normal.