Pe data de 29 noiembrie este noaptea de Sfântul Andrei,  un fel de Halloween al românilor, sărbătoare însoțită de foarte multe tradiții si superstiții. Conform oamenilor, în această seară, spiritele, lupii, vrăjitoarele, ies în lume, în timp ce oamenii se apără de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului.

Această  sărbătoare se numește ,,Sfântul Andrei” și, dincolo de importanța religioasă, sărbătoarea vine și cu câteva tradiții și superstiții populare. Se mai numește ,,Noaptea magică” deoarece  oamenii de la oraș si de la sate ung pragul ușii, al geamurilor, al grajduri cu usturoi ca să nu intre spiritele rele în casă sau la animale.

De asemenea, oamenii cred ca în ajun de Sfântul Andrei apar și strigoii, ființe cu suflete pedepsite, deoarece au dus o viață nepotrivită, ei bântuind în această noapte străzile. Pentru a se apăra, oamenii folosesc usturoi, în timp ce copiilor lor li se face o cruciuliță pe mână, pe frunte sau chiar pe mâncare.

Cei care vor sa afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecutul lor trebuie sa ia parte la un ritual bizar în cimitir. Într-un vas cu apă descântată, aceștia vor vedea tot ce s-a petrecut cu ei în anumite momente.

Gospodarii obișnuiesc ca de Sfântul Andrei sa pună grâu la încoltit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar și cum va fi  familia lui în anul ce vine. Totodată, noaptea de Sfantul Andrei, ne va spune cum va fi iarna care urmează.  Se spune că așa cum este vremea în această noapte, așa va fi și iarna.