Ora de dirigenţie este una dintre cele mai iubite ore de către elevi. Anul acesta, temele abordate în cadrul acestei ore s-au făcut online și tocmai asta ne-a făcut să vedem dacă legătura elevilor cu doamna sau domnul diriginte s-a păstrat ori barierele presupuse de online s-au resimțiti și aici.

În cadrul acestei ore, elevii se exprimă fără reţineri şi pot comunica mai uşor unii cu alţii. Acum, şcoala se află în mediul online, dar asta nu i-a oprit pe diriginţi să ţină aceste ore atât de importante pentru şcolari. Unul dintre profesorii diriginţi ce au ales să ţină această oră chiar şi în aceste condiţii este doamna Elena Condurache dirigintă la Şcoala Gimnazială Nr. 10, la o clasă a VI-a. Ea ne-a spus cum ţine ea orele de dirigenţie în mediul online. ,,Ţinem discuţii fugitive profesor-elev apărute în săptămâna ce tocmai s-a scurs, apoi trecem la vorbă. De regulă, ora de dirigenţie este prea scurtă. Când se încing elevii, constat că e bine să mai am la îndemână încă o oră pentru a epuiza toate ideile sau măcar marea majoritate a lor. De-a lungul anilor, am constatat că aceste ore sunt iubite de copii, se pregătesc cu seriozitate şi s-au dovedit a fi foarte bune lecţii pentru părinţi, profesori şi adulţi în general” .

Un elev din clasa mea mi-a zis că nu m-a recunoscut fără mască…

O provocare cu adevărat în mediul online este să fii diriginte la clasa a V-a atunci când școlarii iau contact pentru prima dată cu noțiunea de profesor ori diriginte.  ,,Temele pentru ora de consiliere şi orientare sunt conform programei pentru clasa a V-a, respectăm graficul desfăşurării. În cadrul acestor ore punem accent pe latura emoțională și e  necesar în această situaţie fără precedent. Copiii au nevoie de suport emoţional. Constat că e mai bine aşa, suntem fără mască şi am reuşit să îi cunosc mai bine. Sunt clasa a V-a şi eu nu reuşisem să le vad chipul… Un elev din clasa mea mi-a zis că nu m-a recunoscut fără mască… Mă bucur ca au înţeles situaţia, că e foarte important să ne protejăm şi că vom trece cu bine, împreună, peste această perioadă incertă”, ne-a spus Carmen Popovici, profesoară şi dirigintă la Şcoala Gimnazială Nr. 10.

Activităţile de dezvoltare pentru copii sunt foarte importante în cadrul orelor de dirigenţie, mai spune doamna Elena Condurache. ,,Discutăm diverse teme: studii de caz, pasiuni, reciclare, viaţă etc. Îmi doresc să-i fac pe copii să se exprime liber să aibă opinie, să fie creativi. Până la apariţia manualului, alegeam temele împreună cu elevii. Acum parcurg manualul, dar mai strecor şi mici teme care ştiu că îi ajută pe copii”.

Cum privesc copiii aceste ore de diriginție în mediul online, am aflat. Copiii, în ciuda a ceea ce unii vehiculează, sunt  încântaţi de orele de dirigenţie chiar dacă stau în faţa calculatorului. ,,Mi se pare o oră în care ne deconectăm de toate celelalte materii şi facem lucruri distractive împreună cu colegii şi doamna dirigintă.”, ne-a spus Ioana Balan, elevă la Şcoala Gimnazială Nr. 10.

Ora de diriginție online este importantă, dar nu are același farmec…

Mădălina Mihai este elevă tot la Şcoala Gimnazială Nr. 10 și adoră ora de diriginție chiar dacă recunoaște și simte că nu e totuna cu întâlnirea fizică de la școală. ,,Eu cred că orele online de dirigenție sunt şi ele importante, dar nu au farmecul ca cel de la școală. Facem diferite activități, cei mai mulți chiar se implică si răspund, dar nu se compară cu atmosfera de la școală”

Pentru Ilinca Pușcașu, elevă în clasa a VII-a la Școala nr 11, lipsa orelor de dirigenţie poate duce la comportamente urâte. Discuțiile create îi ajută pe copii să conștientizeze anumite comportamente. ,,Sunt nişte ore care sunt utile pentru că putem vorbi despre comportamente! După părerea mea, lipsa acestor ore duce la ceva dezastruos, deoarece se fac mai multe probleme de comportament”, ne-a declarat Ilinca.