Virusul cu care ne confruntăm de luni bune și care ne-a furat atâtea momente  frumoase petrecute alături de cei dragi nu oferă nici elevilor șansa de a merge fizic la școală.

Începând din luna noiembrie, rând pe rând, școlile și liceele și-au mutat activitatea în online.

Luni, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a luat hotărârea de a suspenda în continuare activitățile care impun prezența fizică a elevilor, astfel cursurile desfășurându-se online până pe 23 decembrie când începe vacanța de iarnă.

În dorința de a afla ce părere au elevii cu privire la cursurile online și cum îți doresc ei să continue școala după sărbători, am observat că părerile sunt împărțite.

De pildă, Mădălina Mihai preferă să meargă la școală, fizic „deoarece simți atmosfera de clasă, comunici mai ușor cu toți colegii și chiar și cu profesorii, fără întreruperi din cauza internetului. Aș dori să mă întorc la școală pentru că eu văd școala online ca o perioadă de stat și de pierdut oportunități, iar masca nu cred că mă va încurca atât de tare.”

De acord cu Mădălina este și Denisa Boca, elevă în clasa a IX-a, care susține că „orele online mă obosesc foarte tare, chiar mai mult decât atunci când mergeam la școală. Să mergi la școală fizic este mult mai bine deoarece poți interacționa cu colegii, mai ales în cazul meu fiind clasa a 9-a, și de asemenea nu există întreruperi ca în mediul online. Aș vrea să mă reîntorc la școală fizic și nu cred că masca este o piedică, până la urmă trebuie să ne adaptăm la situație”. 

Vivianne Șlincu  Noelia este elevă în clasa a 8-a și nu privește nici ea cu fericire orele online „Fiind într-un an terminal îmi este destul de greu să mă pot concentra la ore în fața unui ecran și să înțeleg tot ce predau profesorii, de vină fiind și întreruperile din cauza internetului. Îmi doresc să putem merge fizic la școală după vacanță pentru ca, în cazul meu, să mă pot pregăti pentru examenul ce mă așteaptă mai bine decât aș putea să o fac online”. 

La poli opuși, se află părerea Martei Muraru, în vârstă de 14 ani, care afirmă că: „Înțeleg lecțiile la fel de bine și online, am mai mult timp pentru a-mi scrie temele și am și puțin timp liber, ceea ce de multe ori nu aveam atunci când mergeam la școală. Aș vrea să continui online, deoarece pentru mine nu sunt diferențe existențiale și aleg să stau acasă, fără mască, singura problemă fiind notele. M-aș descurca și cu masca pe față, desigur, dar trebuie schimbată la două ore, lucru care nu se întâmplă în general, și prefer să învăț de acasă.”

Mihai Sandu alege și el orele online în defavoarea mersului fizic la școală „În cazul meu orele online nu au venit ca o povară, deși într-adevăr a fost ceva nou. Am reușit să mă acomodez repede, neîntâmpinând mari  probleme. Aleg orele online și pentru faptul că am timp liber, timp în care să pot face ce vreau, ceea ce nu aveam când mergeam fizic. Sunt și avantaje și dezavantaje, dar în momentul de față aleg să continui orele online”. 

Sondajul lansat în urmă cu puțin timp pe Insta _buzz_pentru_viitor arată deja o înclinație a elevilor către orele făcute în mod tradițional.

Oricum ar fi, este foarte important să ne protejăm, iar asta o putem face prin a purta masca dacă suntem într-o colectivitate, prin a păstra o minimă distanță și, nu în ultimul rand prin a  ne spala des pe mâini și a ne dezinfecta de fiecare dată când întrăm în contactat cu produse străine.