Tot mai multe fetițe de 11, 12 sau 13 ani sunt atrase de make up. Copilele se machiază indiferent c-o fac  pentru distracție sau ca să ascundă imperfecțiuni ale tenului.

Copilele trebuie să știe însă că această practică este și foarte periculoasă.

Dana Doncilă, asistent medical, ne-a spus că nu este foarte bine să ne dăm cu fard pe obraz sau cu rimel la ochi, de mici.

Toate fetițele se vizează prințese și se machiază de la vârste mici. Am văzut că există de vânzare pe siteuri și în magazinele de jucării truse de machiaj. Nu este bine, deoarece orice machiaj oricât de scump ar fi, are la bază substanțe chimice. Perioada de 10-12 ani este o perioadă prepubertară care suferă anumite modificări hormonale. De aceea, pielea este mai grasă și punând peste ea un machiaj plin de E-uri, apar coșuri. Se stimulează producția de sebum de la nivelul pielii și se blochează porii”.

Sunt produse care pot produce chiar și unele alergii. “Sunt persoane care fac alergie la anumite substanțe din machiaj și așa apare urticaria. Dacă apar probleme, trebuie consultat dermatologul. Trebuie verificat și termenul de valabilitate. Un machiaj zilnic poate duce în timp la pierderea genelor, ochi uscați, pete pigmentare pe față. Este bine de oferit o pauză de machiaj pentru a lăsa tenul să respire”.

Totuși, dacă dorim un machiaj ușor  pentru o ocazie specială, e foarte important să  ne demachiem, să curatam tenul și să nu abuzăm de produsele de make up chiar dacă par tentante. Naturalețea  chipului este superbă la vârsta noastră.

Pentru curățarea tenului, putem folosi o mască naturală bazată pe castravete, ou sau miere. De asemenea, argila și aloe Vera sunt două produse care ajuta la hidratarea și curățarea tenului.