Pentru ca îmi place să citesc, iar perioada de vacanță a fost una extraordinară pentru lectură, dar și pentru a urmări filme alături de cei dragi, m-am gândit să fac un top al filmelor văzute la NetFlix inspirate din cărți.

Minunea

Personajul principal este August, un băiețel ce suferă de o gravă malformație facială. Cu toate că a trecut prin zeci de operații, August tot nu arată precum un copil obișnuit.

Acțiunea cărții se bazează pe momentul în care August este trimis la școală. Părinții acestuia și sora lui mai mare, Olivia, îl încurajează să fie prietenos cu ceilalți copii  pentru a primi simpatia celor din jur.

În paralel, ne este povestită și viața Oliviei cum, ajunsă la școală după vacanța  de vară, realizează că prietena ei cea mai bună, Miranda, s-a schimbat radical din cauza problemelor apărute în familia sa.

În carte, August, personajul principal, are un aparat auditiv, pe când  în film, acest detaliu a fost omis. Tot în această categorie se află și expozițiile de istorie despre Egiptul Antic, precum și noua soție a tatălui Mirandei, care era însărcinată.

Bineînțeles că regizorul a adăugat mici detalii care nu apar în carte, precum scena în care August  spune că el se uită la papucii oamenilor pentru a-și da seama ce fel de persoane sunt aceștia.

Deznodământul cărții cum ca Auggie reușește să își facă prieteni   coincide cu cel al filmului.

În cazul de față, eu sunt de părere că, povestea originală este mai bună decât versiunea filmului și  astfel cartea bate filmul ! ”

Marele urias prietenos.

Marele Uriaș Prietenos (titlu original: The BFG) este un film american din 2016 regizat și co-produs de Steven Spielberg. Este primul film al lui Spielberg regizat pentru Walt Disney Pictures. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton, Jemaine Clement, Rebecca Hall, Rafe Spall și Bill Hader. Scenariul este scris de Melissa Mathison și este bazat pe romanul The BFG din 1982 de Roald Dahl.  In acest film nu am gasit nimic diferit fata de carte.

Charlie si fabrica de ciocolata.

 Charlie este un baiat sarac care primeste doar o ciocolata pe an, de ziua lui. Printr-un miracol, reuseste sa gaseasca un ticket auriu care-i va permite vizitarea fabricii lui Willy Wonka.

Unul dintre bunicii lui ii spune ceva foarte intelept deoarece Charlie primise oferta de 500 euro pe bilet: La finalul turului fabricii, primeste de la Willy propunerea de a conduce fabrica alaturi de el, fara familie.

Charlie nu vrea sa renunte la familie spunand ca este cel mai valoros lucru din viata lui si, prin urmare, refuza.

Willy il urmareste si ajunge in final la tatal lui pe care nu-l mai vazuse de multi ani(atunci cand era copil, tatal lui Willy fiind dentist, nu-l lasa sa manance dulciuri, asa ca Willy a plecat de-acasa si si-a construit o fabrica de ciocolata), bineinteles tot cu ajutorul lui Charlie.

In final, Charlie accepta sa primeasca fabrica, cu conditia sa locuiasca impreuna cu familia lui. Willy e bucuros ca-si gaseste in sfarsit o familie.

Scoala cei mai urati ani.

Năstrușnicul și istețul adolescent, Rafe Katchadorian, s-a săturat să vadă cum regulile stricte de la școală distrug creativitatea elevilor. Disperat să aducă o schimbare, Rafe și camarazii lui decid să conceapă un plan: vor încălca absolut toate regulile școlii și îi vor provoca și pe ceilalți elevi să facă ce-i taie capul.In acest film nu am gasit nici o diferenta intre film si carte.

Familia Willoughby.

Domnul și doamna Willoughby nu sunt foarte încântați de fiii și fiica lor și se gândesc cum să scape de ei.

Abandonați de părinții și lăsați în mâna unei bone odioase, fratele lor Tim, gemenii și sora lor Jane reușesc să se comporte ca niște copii buni de modă veche.

Urmând modelele copiilor din poveștile ,,Mary Poppinsˮ și ,,A Cristmas Carolˮ, aceștia speră la ceva mai bun, asemenea personajelor lor. Cei patru frații dornici de aventură, ticluiesc un plan cum să devină liberi.

Aceștia se descurcă de minune singuri, Tim reușește să aibă grijă de frații mai mici și de sora lui Jane, care nu are voie să își spună părerea în fața lui. Intriga acestei povești este atunci când aceștia găsesc pe prispa casei un bebeluș abandonat, moment care duce la multe întâmplări și aventuri haioase.

Tim îl numește Ruth pe care îl dau în grija unui bogătaș al locului, comandantul Melanoff. Copilul vine la fix, după ce soția și fiul lui au plecat în Elveția și nu s-au mai întors.

Când părinții lor sunt plecați în Elveția, bona încearcă să îi educe, cum să mănânce, să se respecte reciproc și începe să le placă de ea. Este pusă casa lor în vânzare, iar bona îi instruiește cum să se facă parte din casă/mobilă astfel încât să sperie potențialii cumpărători.

Casa este vândută în final, iar bona aranjează cu Tim, cu greu, să se mute la comandantul Melanoff. Fiul lui Melanoff era trimis în Elveția, să facă expediții montane care să-l facă un om mai puternic. Este foarte greu pentru el acolo fiindcă se duce singur, iar germana este imposibilă. În tot acest timp, părinții lui Tim, Barnaby A and B and Jane s-au dus în munții Alpi în haine de vară și au îngheșat.

În America, Melanoff, fiind inspirat de bebelușul Ruth, inventează o acadea Little Ruthie. La masă, Jane îl face pe Melanoff să creadă că fiul și soția lui trăiesc, timp în care se aude soneria, la usă era fiul lui Melanoff. Ce este interesant este că pe fiul lui Melanoff îl cheamă tot Barnaby, așa că cei doi Barnaby A și B vor fi numiți în casa lor Bill și Joe.

Melanoff și Nanny se căsătoresc, își iau cei șase copii și se duc în Elveția în fiecare vară să facă expediții montane. Ruthie a crescut mare și s-a căsătorit cu Tim, care devenise între timp avocat. Bill și Joe aveau un magazin de haine, iar Jane a dat naștere la trei fete cărora le-a pus  nume lungi.

Cainele adevaratul meu prieten.

Câinele, adevăratul meu prieten este o poveste nouă, unde naratorul este chiar el, câinele. Acel câine ce și-a primit pe merit titulatura de prieten loial. Urmărim povestea lui Bailey, un Golden Retriever care, de-a lungul vieților sale, învață ce-i iubirea sinceră, loialitatea, atașamentul, dar și propria-i menire în lume.

Bailey, alături de copilul Ethan pune bazele unui atașament ce nu se va stinge în ciuda trecerii anilor, a vieții. O iubire necondiționată ce transcede timpul până va ajunge în punctul menit.

Mica sirena

O carte ușoară, frumoasă și extrem de drăguț ilustrată pentru cei mici. Este o carte specială care cu siguranță îi va ajută să își dezvolte imaginația, să viseze și să le stârnească apetitul pentru povești de gen.

Ocolul pamantului in 80 de zile.

Cartea ne poartă  într-o fascinantă călătorie în jurul lumii. Cartea “Ocolul pământului în 80 de zile”, scrisă de Jules Verne si repovestită de Rob Alcraft, a fost o lectură usoară si foarte interesantă. Cartea a apărut la editura Niculescu și este o ediție bilingvă romană –engleză si are ilustratii superbe de Alex Paterson.

Cartea îl are ca personaj principal pe domnul Fogg, un om bogat care mergea săptămânal la Reform Club, unde a pus pariu pe 20.000 de lire sterline cu prietenii lui de acolo ca el poate face ocolul pământului in 80 de zile.

Totul începe cu povestirea unui jaf in care hoțul nu a fost identificat, dar se știe câte ceva despre el: seamănă  cu personajul nostru principal, domnul Fogg.

Un anumit detectiv, pe nume Fix, il vede pe acesta si crede ca domnul Fogg este hoțul așa că pleacă și el in călătoria in jurul lumii. Înainte de a porni, domnul Fogg il ia ca servitor pe Passepartout, un baiețel  orfan, care îl ajută cât de mult poate. In călătoria lor, ei dau de multe obstacole, dar își și fac mulți  prieteni noi. Printre aceștia se numară o prințesă pe nume Aouda, pe care ei au salvat-o de la moarte, atunci cand călătoreau prin junglă. In tot acest timp detectivul Fix tot incerca să le pună bețe in roate domnului Fogg și prietenilor acestuia, care au de platit mult timp pentru fapte pe care nu le-au comis. Ajung de multe ori să piardă timp, iar voi trebuie să descoperiți dacă domnul Fogg a pierdut sau nu pariul.

Mie mi-a plăcut la această carte faptul că te face mereu să dorești  să citești cât mai mult, iar relația de prietenie formată intre călători este una foarte frumoasă. Ceea ce nu mi-a placut a fost că prin repovestire s-au exclus anumite pasaje, iar astfe in unele momente nici nu iti poti da seama ca ei au ajuns in cu totul alt loc.

Cartea „Ocolul pământului in 80 de zile” are multe avantaje: faptul că este bilingvă, deoarece așa ne oferă prilejul de a învăța să citim in engleză cât mai bine, iar ilustrațiile carții fac lectura și mai placut.

Cinci eroi de legenda

Un film epic, în opinia mea, care ne demonstrează că energia pozitivă este cea care ține întotdeauna spiritele malefice la distanță, cu o inspirație din Marvel (destul de bine conturată în opinia mea) a celor 4 (deveniți apoi 5) personaje din folclorul internațional unite pentru a asigura fericirea și protecția copiilor.

Cea mai interesantă idee a fost aceea de a contura o poveste de origine în jurul unuia dintre eroi, din care reiese la un moment dat motivul pentru care respectivul a fost ales, lucru care ne duce cu gândul la faptul că și ceilalți eroi au avut o experiență asemănătoare prin care au demonstrat că merită să protejeze copiii.

Castelul umblator al lui Howl

Howl este un vrăjitor periculos, așa pare la prima vedere, și din auzite. Am râs la faza cu părul, anumite schimbări îl deranjează, dar îi stă mai bine cu noua culoare. Sophie a fost transformată de o vrăjitoare să fie o babă, ea trebuie să îl întâlnească din nou pe Howl.

Numai că acesta locuiește într-un castel umblător, nu stă locului o clipă. Cel mai haios personaj este Calcifer, măi are acel foc o gură!! Nu ne-ar strica un foc de genul lui.

Doamne…. Howl are multe secrete, Sophie reușeste să ajungă în acel loc, dar lucrurile se schimbă pentru cele 4 persoane care trăiesc în acel castel, defapt 5, o să vedeți voi de ce. Toate bune și frumoase până când aflam mai multe despre Howl, de ce dispare, unde se duce și ce face. Doar e vrăjitor.

În acest film avem de toate : acțiune, iubire, dramă, tot ce trebuie. Îi paște o mare aventură, pericole, lumea vrăjitorească e una periculoasă.  Off și mai apare și vrăjitoarea aia enervantă, cea care a transformat-o pe Sophie în babă.