Biserica Uspenia, locul de botez al lui Mihai Eminescu. Să ne amintim istoria lăcașului!
Un edificiu important în Botoșani, un obiectiv turistic chiar este și Biserica Uspenia. Și pentru că este locul unde a fost botezat Mihai Eminescu ce s-a născut pe data de 15 ianuarie, să ne reamintim istoricul celebrului lăcaș de cult.

Biserica Uspenia sau ,,Adormirea Maicii Domnului” este a treia biserică din orașul Botoșani ca vechime. Este cunoscută și sub numele de “biserica albă”, fiind ctitorită în anul 1552 de către Doamna Elena Rareș, soția domnitorului Petru Rareș.
Cu înfățișarea actuală, biserica Uspenia adăpostește tezaur-valori de pictură, sculptură și carte veche. Este locul unde a fost botezat marele poet Mihai Eminescu, devenind astfel un lăcaș de permanent omagiu adus marelui poet.
În fiecare an, Zilele “Mihai Eminescu” de la Botoșani, cuprind În program o slujbă de Te Deum. Locașul de închinare unde a avut loc botezul “Luceafărului poeziei românești” este situat în centrul vechi al orașului Botoșani.
Documentele vremii arată că Taina Sfântului Botez a fost săvârșită pe 21 ianuarie 1850 de către preotul Ion Stamati, protopop al județului Botoșani, în vremea aceea.
Biserica Uspenia a fost zidită din piatră și cărămidă, la început având acoperiș de draniță, la poartă fiind amplasată o clopotniță de lemn, pe vremuri în jurul bisericii aflându-se un maidan unde poposeau carele trase de boi în drum spre Polonia.

De-a lungul timpului, biserica a suferit numeroase schimbări, prima restaurare fiind făcută între anii 1724-1725, ultima fiind făcută în anul 1995.
Un alt lucru interesant este faptul că preotul Ion Stamate, duhovnicul familiei Eminovici, a păstrat în biserică singurul act de stare civilă al lui Eminescu, mai exact registrul de botez în care se arată nașterea poetului, 15 ianuarie 1850, precum și data botezului, 21 ianuarie 1850.
Registrul a fost luat de Nicolae Iorga și dus la Academia Română în 1925, conform spuselor preotului paroh Teodor Candrea. Așadar, biserica Uspenia, reprezintă un monument de o inestimabilă valoare, in peisajul actual al arhitecturii botoșănene.