Mihai Eminescu este un mare poet si pentru fiecare român, indiferent de generația pe care o reprezintă înseamnă ceva.

Mihai Eminescu a trăit puțin, doar 39 de ani, dar a făcut și a scris mult, cât nu au reușit alți scriitori cu o viață lungă să o faca.

A fost poet, prozator si  jurnalist, iar noi am fost curiosi să vedem ce semnifică el pentru copiii și adulții din ziua de azi și mai ales cum petrec ei ziua lui sau ziua culturii naționale, declarate așa datorită lui.

Eminescu, o stea ce va lumina cerul toată viața… 

Ioana Ivas (12 ani): ‘Eu petrec această zi discutând la școala online despre Mihai Eminescu, făcând, mai apoi, activități interesante care ne aduc mai aproape de el. Astfel, îl înțelegem, pentru că manualul nu ne ajută atât de mult. Eminescu înseamnă pentru mine acea stea care va lumina cerul toata viața!”

Ilinca Pușcașu (13 ani): ”Ziua lui Mihai Eminescu înseamnă enorm de mult pentru mine, deoarece este o personalitate care a adus viață României și a pus-o în evidență. Ziua lui o sărbătoresc, citind și recitind poeziile lui”

Alexandra Simiean (38 ani): “De ziua iluminatului nostru poet simt să-l onorez pe acesta, recitindu-i poeziile cunoscute și descoperind altele noi. Contemplarea naturii mă face de asemenea să mă conectez la spiritul său nemuritor. Ziua lui Mihai Eminescu pare a fi ca o sărbătoare a tuturor românilor, iar eu și familia mea îl simtim mereu aproape, cu atât mai mult pe 15 Ianuarie.”

Aș sfătui pe oricine să citească în fiecare zi o poezie de Eminescu” 

Sorana Tulbure (39 ani): “De câțiiva ani încoace, pe 15 Ianuarie, îl redescopăr pe Mihai Eminescu, prin recitirea poeziilor lui. Le găsesc în articole pe internet sau în cărțile din bibliotecă. Astfel, și datorită maturizării mele, găsesc în exprimarea lui noi nuanțe, noi trăiri și emoții, dar și o înțelegere mai profundă a geniului sau creator. Aș sfatui pe oricine să recitească o poezie preferată scrisă de el, în fiecare an și, cu siguranță va descoperi ceva nou, proaspăt și revelator”. 

Anita Axinte (12 ani): “La școală, toți profesorii ne citesc poezii de  Mihai Eminescu și ne zic ce secrete mai știu ei despre el, iar noi elevii mergem în biblioteca să citim tot felul de poezii scrise de el sau ce alte cărți despre el mai sunt”. 

Ioana Adumitracesei (11 ani): “Mihai Eminescu este un poet renumit, are foarte multe opere frumoase, cum ar fi ”Luceafarul” sau ”Fat-Frumos din lacrimă”. Mă bucur că ziua mea este pe 15 Ianuarie, în aceeași zi cu  a lui. Este încă un motiv pentru care Mihai Eminescu este foarte important pentru mine”. 

“E Luceafarul poeziei, adică e uriaș…” 

Ana-Alexandra-Zarug (9 ani): “Eu îi sărbătoresc ziua lui  Mihai Eminescu prin a face un document PDF despre el. El înseamnă pentru mine Luceafărul poeziei, adică e uriaș!” 

Despre poetul Mihai Eminescu se poate vorbi la nesfârșit. El nu ne-a lasat doar poezie în cărți. Multe din versurile sale sunt și cântate. De Crăciun, multe glasuri de copii se aud cântând minunatul lui colind pe care vi-l redăm spre amintire mai jos:

Colinde, colinde,
E vremea colindelor,
Căci ghiaţa se ‘ntinde
Asemeni oglinzilor.
Şi tremură brazii
Mişcând ramurele,
Căci noaptea de azi-i
Când scântee stelele.

Se bucur copiii,
Copiii şi fetele,
De dragul Mariei
Îşi piaptănă pletele…
De dragul Mariei
Şi al Mântuitorului
Luceşte pe ceruri
O stea călătorului.

[Colinde, colinde de Mihai Eminescu]

Acest poet ne-a inspirat și continuă s-o facă, ne-a făcut să râdem, să plângem la poemele lui ori la colindul acesta sublim. Un om, un poet, un jurnalist. O personalitate mare născută, aici, la Botoșani.