Ianuarie este prima lună a anului în calendarul gregorian și în cel iulian. Popular, luna ianuarie este cunoscută sub denumirea de Gerar.

Se spune că luna ianuarie marchează începutul unui an nou și sugerează trecerea într-o altă etapă a vieții. Una dintre cele mai importante sărbători din luna ianuarie este celebrată pe 24 ianuarie. Dar nu mai puțin importantă este și ziua culturii naționale, ziua poetului Mihai Eminescu, 15 ianuarie.

Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca a fost,  la vremea aceea, un gest simbolic foarte puternic și important, care a arătat lumii întregi că cele două țări erau de fapt înfrațite, iar populațiile lor, părți ale aceluiași neam, vorbind aceeași limbă, își doreau asta.

Prima unire a Țărilor Române a fost pusă la cale, pornind de la o “portița” deschisă de  specificațkiile insuficient de clare ale Tratatului de la Paris, încheiat între Poarta Otomana și Imperiul Austro-Ungar.

Astfel, î data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în  unanimitate domnitor al Moldovei. Ulterior, într-o ședință secretă, numele său a fost propus drept conducător în Țara Românească, urmând ca la data de 24 ianuarie 1859 să fie ales în  unanimitate și  aici.

O altă zi importantă despre care vă spun este ,,Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală”

La data de 30 ianuarie, se sărbătoreşte pe plan internaţional Ziua Nonviolenţei în școală. Scopul acestei zile este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect.

Pentru că tot se apropie luna februarie, m-am gândit să vă spun câteva lucruri și despre această lună.

Februarie se numește, în denumirea populară, Făurar. Ziua de 29 februarie apare odată la patru ani, în anii bisecți.

Ziua suplimentară se introduce, o dată la patru ani, deoarece perioada de rotație a Pământului în jurul Soarelui nu este un număr întreg de zile, ci este de 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 46 de secunde.

Unul dintre evenimentele importante din calendarul lunii februarie este ,,Ziua Internaționlă a Limbii Materne”. Această zi importantă este sărbătorită în data de 21 februarie.

Ziua Internațională a Limbii Materne este sărbătorită anual pe 21 februarie în întreaga lume.  Scopul este acela de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.

Sper că ați aflat ceva nou din acest articol și că v-a plăcut!!!❄ Aștept să-mi spui cum ți se pare această nouă rubrică pe site. Ideea ei esta ca și eu, și tu să aflăm, împreună, lucruri interesante despre zilele lunilor unui ani.