Mulți ani clădirea în care funcționează muzeul Ștefan Luchian de la Ștefănești a fost o ruină.

Dacă întâmplător sau nu, ajungeai în oraș și treceai pe lângă muzeu, gândul că aparține pictorului ce formează atât de frumos patrulaterul cultural al județului, te făcea să plângi.

O clădire cu geamuri sparte. O ruină. Dar clădirea a fost reabilitată cu fonduri de la Consiliul Județean Botoșani. Doar pandemia prin care trecem ce a dus la închiderea muzeelor, a făcut ca muzeul să nu fie redeschis în luna septembrie cum era programat.

Dar iată că a fost începută amenajarea lui. Carmen Munteanu, cea care se va ocupa de custodia muzeului, a scris pe Facebook că în cursul zilei de azi au fost montate deja candelabrele urmând ca nu peste mult timp să fie redeschis publicului.

Tot Carmen Munteanu a mai scris:

Pregătiri pentru deschiderea muzeului “Stefan Luchian” din Ștefănești! Lumea artiștilor în  care am intrat acum câtiva ani și m-am reîntors acum, ca muzeograf, part time, după pauză în care am activat și încă activez ca profesor de limba romana. Este o lume care mă reprezintă. Iubesc frumosul sub toate formele lui și, în special, în artă. Mă bucur că, indirect, îl  voi “sluji” pe Ștefan Luchian, chiar în localitatea in care s-a născut”.

Ștefan Lucian s-a născut la Ștefănești, pe data de 1 februarie 1868 și a murit la data de 28 iunie 1916.

(Sursă foto: Facebook Carmen Munteanu)