Puțini dintre noi știu că la Vorona, localitate vestită, nu doar în județul nostru, pentru mănăstirile ei, pentru spiritualitatea sa profundă, există o icoană mai puțin întâlnită în bisericile noastre.

Mănăstirea Vorona este situată la 20 de kilometri de Botoșani, în codrii Voronei și are, nu doar o comoară de documente care mai de care, ci și o icoană, minune a lumii creștine.

În icoana cu pricina, MaicaDomnului apare, nu cu pruncul în brațe, ci ținându-l de mână.

Maica Domnului îl ține pe Iisus de mână și nu în brațe cum sunt celelalte icoane. Acestă pictură nu a fost niciodată restaurată şi se păstrează în stare perfectă. Calugarii acestei mănăstiri cred că este o icoană făcătoare de minuni, deoarece din ochii Maicii au curs lacrimi adevărate”, se arată într-o postarea făcută de doamna Simona Luiza Brânzei, într-un grup dedicat oamenilor dedicați credinței pe Facebook.

Aceeași sursă mai menționează că  icoana a fost pictată în anul 1875, ea simbolizând-o pe Maica Domnului intrând în templu cu fiul ei Iisus.

Mai e ceva interesant la icoana despre care vorbim. Ai senzația că Maica Domnului este în picioare și te privește în ochi.

Documentandu-mă mai departe, aflu că protosinghelul Ghedeon Huţănaşu, stareţul mănăstirii, a spus că icoana a fost realizată de Vladimir Machedon, un pictor de biserici de pe malul Prutului.

Se spune că Machedon a început icoana când avea 100 de ani.

Din cauza sărăciei şi a izolării mănăstirii de lume, lucrarea a durat 15 ani, din 1861 până în 1876, timp în care pictorul a făcut mai multe drumuri pe jos, chiar şi iarna, la Muntele Athos, pentru a obţine materialele necesare.