Dragobetele este, conform credinţei populare, un duh poznaş căruia trebuie să îi câştigi bunăvoinţa, motiv pentru care trebuie să te asiguri că în ziua respectivă nu încalci tradiția.

Conform calendarului creștin ortodox, la 24 februarie se sărbătorește Întâia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul.

Dar, popular, se sărbătorește și Dragobetele. Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-” ‒ drag și „bîti” – a fi (deci a fi drag).

Considerat  patronul dragostei, al bunei dispoziții, deschizător al primăverii și fiu al Babei Dochia, Dragobetele este întâmpinat cu flori.

Tradiția spune că fetele și femeile care nu au fost sărutate în această zi vor fi singure tot anul.

Pentru că sărbătoarea este şi una a renaşterii naturii, nu se sacrifică şi nu se cumpără animale în ziua de Dragobete.

Pentru a nu-ţi atrage furia lui Dragobete, nu ai voie să coşi, speli sau să calci nimic de ziua lui.

Singurul lucru care ai voie să îl faci este curăţenia în casă, curățând căminul pentru ca anul ce vine să fie cu spor, belşug şi dragoste pentru toţi cei ce locuiesc în casă.

În dimineaţa de Dragobete, la ţară, fetele se îmbracă frumos şi pornesc prin văi şi lunci, culegând primele flori ale primăverii.

Tu poţi cumpăra brânduşe, viorele sau ghiocei – flori pe care să le agăţi la icoane.

Se spune că acest simplu gest te va păstra tânără şi va înlătura invidia şi gândurile rele îndreptate asupra ta.

Florile uscate se aruncă pe o apă curgătoare în ziua de Sânziene, ca toate relele să plece la vale odată cu ele.

Dacă, întâmplător, se nimerea să găsească și fragi înfloriți, florile acestora erau adunate în buchete ce se puneau, mai apoi, în baia fetelor.

Tot de Dragobete, tinerii îmbrăcaţi în straie de sărbătoare culeg ghiocei pentru cǎ, după tradiţie, câţi ghiocei aduci acasǎ, atâţia pui de cloşcă vei avea în ogradǎ în timpul anului.

Dacă eşti împreună cu cel pe care îl iubeşti în ziua de Dragobete, fie şi pentru câteva clipe, veţi fi împreună tot anul. Dacă eşti singură şi el este cel la care visezi, vorbeşte-i în această zi şi el se va gândi la tine.

Cine vede pupăza în ziua de Dragobete va avea noroc tot anul. De asemenea, dacă vezi o pereche de păsări, vei fi iubită mereu – se ştie că multe specii de păsări îşi aleg perechea în această perioadă.

In dimineața zilei de Dragobetele, fetele și femeile tinere strângeau zăpadă proaspătă, o topeau și se spălau cu apa astfel obținută pe cap, crezând ca vor avea părul și tenul plăcute admiratorilor.

În popor se spune, că tinerii în această zi trebuie să bea ceai din crenguțe de vișin și să mănânce turte cu șulfă sau trăsniţei (din semințe de cânepă pisate), ca să aibă parte de dragoste în timpul anului.

Deşi este o sărbătoare rurală la origini, Dragobetele a fost adus la oraş după ce Valentines Day a fost importat din America.

Pe vremuri, oamenii bătrâni tineau aceasta zi pentru friguri si alte boli. Dragobetele era sărbătorit in unele locuri si la data de 1 martie, deoarece se considera ca el este fiul Dochiei si primul deschizător de primăvara.