Vineri, 26 februarie, a fost deschis Târgul Mărțișorului pe pietonalul Unirii. Un soare de primăvară, o vreme caldă au scos pe botoșăneni din casă, făcând pietonalul Unirii plin, iar pe meșterii prezenți la târg, atât din Botoșani, cât și din Suceava sau Iași, bucuroși că au cui să-și arate frumoasele obiecte, că au cui să le vândă. Din fericire, pandemia nu ne-a furat și bucuria de a vesti primăvara cu frumoasele ei tradiții:  aparitia ghioceilor și oferirea mărțișoarelor.

Au fost prezenți, conform organizatorilor, circa 20 de meșteri cu mărțișoare, care mai de care, dar și cu felicitări sau obiecte de decor, bune de oferit cadou.

Sute, chiar mii de martisoare, făcute handmade, respectând în mare parte și tradiția românească, având în vedere că evenimentul este organizat de Centrul de Creație Botoșani, ne făceau să le cumpărăm pe loc.

De la cele mai mici obiecte sau simpla sfoară, alb și roșu, făcută în fel și chip, la adevărate opere de artă, de la traditionalul port popular la imagini cu grafiti, de la potcoave, la personaje din desenele animate adorate de copii, de la celebrul trifoi cu 4 foi, aducător de noroc, la buburuze, albinuțe etc la broșe stilate, toate gata să fie oferite oamenilor dragi. Cele mai multe realizate din coajă de nucă, din pânză de sac, împletite sau croșetate, din fimo sau, pur și simplu, pictate ori din noduri.

Comercianții, niște drăguți, politicoși, mereu atenți la nevoile noastre, optimiști și răbdători în dificultatea oamenilor  de a alege martisorul potrivit.  Nimic nu ne poate lua bucuria de a oferi un mărțișor și  nici  veselia de a-l purta în piept de 1 martie.

Târgul mărțișorului continuă la Botoșani și sâmbătă, și duminică, așa că mergeți și cumpărați produse realizate manual, cu migală, răbdare și multă dragoste.