Ultimul atelier din weekend-ul Buzz începe de la ora 12:00, alături de Victor Ilie. Membru în echipa Recorder, acest workshop are la bază investigația în presă. Reporterii Buzz așteaptă cu nerăbdare să înceapă.

12:05 Suntem live în evenimentul de pe facebook. Ioana Matfeev începe cu o scurtă prezentare a activității Buzz.

12:10 – “Poate de anul acesta faceți și investigații” -a spus Victor, o idee care le surâde micilor reporteri. Atelierul începe cu explicația de bază a unui jurnalist de investigație, copiii de la Buzz spunând cum văd ei un asemena jurnalist.

12. 11- un jurnalist de investigație un pic mai altfel – spune Edi de 9 ani

12:15 Motorul acestei meserii este curiozitatea.- a spus Victor.

12.20 – suntem într o discuție despre ceea ce scriu copiii și cum își pot dezvolta rubricile și articolele din ziar.

12:30 Am luat o mică pauză din cauza unei probleme tehnice. Revenim imediat.

12:33 Meseria noastră este să îi facem pe cei care au puterea să nu deraieze. -a spus Victor.

12:35 Un exercițiu de gândire pentru copiii de la Buzz, o investigație într-o școală. Victor le explică reporterilor cum poate începe o investigație din această situație

12:40 Jurnalismul trebuie să spună tot ce descoperă, tot ce vede. Ancheta de poliție nu se aseamnănă, deoarece polițiștii trebuie să ascună undele detalii. -spune Victor despre asemănarea între investigațiile în jurnalism și cele din poliție.

12:45 Copiii de la Buzz vin cu tot felul de propuneri pentru investigații, iar Victor îi ajută să înțeleagă dacă ideile lor sunt bune și cum le pot îmbunătăți.

12:55 De la anchetele în școală, în domeniul educației, și chiar în spitale, micii reporteri sunt captivați de ateleier și vin cu tot mai multe idei. Victor explică la fiecare exemplu dacă este realizabil sau nu.

13:10 După toate ideile, micii reporteri au stabilit alături de Victor ce investigație ar putea face împreună și încearcă să structureze o anchetă.

13:15 Investițiile din cadrul școlilor din Botoșani este tema principală a investigației pe care Victor alături de copii a ales-o după toate propunerile. Acum ei încearcă să gândească modul în care pot realiza această anchetă.

13:30 Victor îi învață pe copii cum pot afla tot felul de date care îi pot ajuta în anchete. Micii reporteri sunt foarte activi în discuție.

13:50 Se stabilesc detaliile pentru această colaborare. Micii reporteri sunt foarte încântați să încerce și investigația.

14:00 Putem face foarte mult rău dacă scriem neadevăruri despre persoane. Contează foarte mult de unde ne documentăm, și să înțelegem subiectul. – a spus Victor în încheierea atelierului.