Astăzi, 1 Martie, este ziua de naștere lui Ion Creangă, scriitor român, recunoscut datorită poveștilor sale care au bucurat copii din atâtea generatii.

Ion Creangă este considerat unul dintre clasicii literatirii române, mai ales datorită operei sale ,,Amintiri din copilarie”.

Am remarcat că  puțini cei care își  amintesc că în această zi s-a născut Ion Creangă.

Ocupați mai degrabă cu mărțișoarele pe care le oferim celor dragi, nu mai avem timp să-i oferim ce i se cuvine. Adică, un omagiu bine meritat.

Radu Căjvaneanu, jurnalist și coordonatorul Europe direct Botoșani ne-a spus despre importanța  Ion Creanga pentru dumnealui.

Toată lumea spunea că Ion Creangă este un mare povestitor cel mai mare povestitor român. Subscriu la această definire și vin cu câteva experiențe personale de viață. Ion Creangă înseamnă o iarna teribilă a anului 1955 care a acoperit cu zăpadă întreaga țară. Eram la Costâna, un sat din Bucovina. Locuiam la bunica în căsuța ei sub dealuri acoperite de troiene uriașe de zăpadă. Era un ger cumplit ferestrele mici și eram înghețate. Pe atunci în sat nu era instalat curentul electric, iar la lumina palidă a lămpii, mama îmi citea poveștile lui Ion Creangă. Toată iarna se risipea și intram pe tărâmul poveștilor. De aici a început Ion Creangă pentru mine și așa a continuat până la Facultatea de Filologie de la Iași, unde am învățat academic despre opera lui. Toate, începând cu Harap Alb. Povestea unui om leneș este valabilă și astăzi”.

Cât privește poveștile preferate de dumnealui dintre cele scrise de Creangă, ne-a spus despre ,,Soacra cu trei nurori” amintind și despre adaptarea savuroasa a actorilor de la Vasilache.

Cum l-ar promova pe Creanga dumnealui?  ,,Aș chema câțiva copii talentați, cum sunt cei de la Buzz și de la Cheia sol, și aș improviza un teatru de păpuși dintr-o cutie de carton și niște cârpe. Cu ajutorul talentaților meșteri populari din Botoșani, aș face niște păpuși care să fie personajele lui Ion Creangă: Harap Alb, Spânul, zmeii, capra, iezii, lupul, Ivan Turbincă și așa mai departe. Apoi, aș adapta poveștile lui Ion Creangă pentru vremurile contemporane, dar cu schimbări nu prea mari. Micii redactori ar rescrie textele și ar interpreta rolurile. L-as face și pe Ion Creangă, alături de marele lui prieten și îndrumător Mihai Eminescu, vorbind despre lumea contemporană. As filma totul și aș pune pe internet. Cred că micile scenete ar avea un mare succes.”

Doamna învățătoare, Elena Cordun, dascăl la Școala nr. 8, mi-a spus, de asemeni, ce înseamnă pentru dumneaei marele povestitor al romanilor. “Pentru mine, Ion Creangă este scriitorul copilăriei mele, autorul primelor povești, povești pe care le-am citit și recitit, cu mare drag, atât pentru mine, cât și “copiilor” mei de la școală! Este scriitorul a cărui operă cred, că, este pe placul tuturor, indiferent de vârsta cititorului! Toate poveștile lui Creangă mi-au plăcut, deopotrivă! Și nu numai povești ci și povestirile și amintirile din copilăria sa!! Dar, de ar fi să aleg doar o poveste, aceasta ar fi Harap Alb. Aavut un loc mai special”. 

Doamna învățătoare ar face scenete cu elevii ei după poveștile Creangă ceea ce s-a și întâmplat.

Cum îl vad însă copiii de azi pe Creangă, iată câteva pareri:

Maria Doncilă, 10 ani: Ion Creangă pentru mine înseamnă unul dintre cei mai buni povestitori, amintirile din copilărie fiind povestite cu atâta har și tâlc. M-a impresionat filmul realizat după povestirile sale.

Maria mai spune că i-au plăcut: ,, Amintiri din copilărie”, ,, La cireșe”, ,, Pupăză din tei “, ,, La scăldat”, ,, Capra cu trei iezi” și l-a descrie într-un cuvânt poznaș.

Maria Braneanu (10 ani) spune ca este un magician al cuvintelor. “Ion Creangă este un magician al cuvintelor și un creator cu multă imaginație”. 

Ei ii plac operele ,,Ivan Turbincă”, ,,Amintiri din copilărie”, ,,Harap-Alb”, ,,Fata babei și fata moșneagului”, ,,Capra cu trei iezi”, ,,Cinci pâini ”

Într-un cuvânt, Maria l-ar descrie ca l-ar  maiestuos. Ce ar face ea ca scriitorul născut la Humulești să fie mai cunoscut și să nu fie uitat? “Aș picta portretul acestuia pe pânză sau pe sticlă, le-aș povesti altor copii să citească poveștile acestuia, aș scrie un text care să îl descrie” .