Prietenia … cât de usor folosim acest cuvânt! Pur și simplu rostești: prietenie!

De exemplu: “Eu sunt prietena cu ea!” sau “m-am împrietenit în parc” ori “am un singur prieten adevărat!”.

Totuși, ce înseamnă cu adevărat prietenia? Ce este un prieten? O persoană care are grijă de tine și te respectă? O persoană cu care ieși să te distrezi? Cineva care e mereu alături de tine?

Eu cred că toate răspunsurile pot însemna cuvântul “prieten”, poate tot ceea ce este mai bun într-un om.

A te plăcea cineva necondiționat și a-ți fi alături indiferent de circumstanțe. Deși  sunt multe pareri, toate duc în același punct.

Ei bine, haideți să edem ce părere au atât adulții, cât și copiii, tinerii despre prietenie.

Ce cred aceștia ca este prietenia  poate fi răspunsul la întrebarea  mai există prietenie în  aceste vremuri?

Ioana Adumitracesei (11 ani): Pentru mine prietenia înseamnă o a doua familia pe care o am. O prietenie este un lucru uimitor pe care îl avem cu toții! Inseamnă sa ne ajutam unul pe altul la fiecare secunda și la fiecare minut când avem nevoie. O prietenie adevarata durează ani întregi, poate chiar și secole. Un prieten adevărat te face sa razi când ai nevoie  și pentru el nu exista ,,nu am timp de tine! Si prietenia adevarata durează ani sau secole dacă ai o prietenie adevarata atunci e dinainte de 2021!”.

Eu cred ca exista prietenie și în acest an

Ema-Caramidaru-Damean (9 ani): Prietenia face viata omului mai frumoasa. Dacă ai prieteni te simți foarte bine. Simți ca viata ta s-a aprins, te simți foarte fericit și iubit. Prietenia este foarte pretioasa. Dacă nu as avea prieteni m-aș simți mai singura.. In 2021 este mai greu sa stai împreună cu prietenii, dar încercăm sa ținem lagatura cu ei. Eu cred ca exista prietenie și în acest an, deoarece dacă încă ținem legătura cu ei nu se pierde prietenia. Mai ales prietenii foarte buni trebuie sa tina legătură între ei. Eu cred ca dacă este o prietenie strânsă nu se pierde niciodata”. 

Ana-Maria-Bozian (11 ani): “Prietenia este cea mai importantă din viata, iti creezi amintiri pe care nu le poti uita niciodată. De obicei, cand te certi cu familia te duci la un prieten si “plangi pe umarul lui!”.

Parintii au pedepsit-o, dar chiar si asa, nu a dezvaluit secretul.

Amalia  Aursulesei (43 ani): “Odata, o colega de clasa a luat asupra ei vina pentru o fapta rea savirsita de mine. Parintii au pedepsit-o, dar chiar si asa, nu a dezvaluit secretul. De atunci suntem cele mai bune prietene! Au trecut 28 ani.🤘😊”

Suria Soare (12 ani):Prietenia este modul prin care începi sa te desparti de primul mediu în care ai făcut parte pana acum, adică familia. Este a doua treapta in care te simți confortabil sa fii tu! Prietenii te ajuta sa treci peste întâmplări pe care nu vrei sa le spui nimanui!”. 

Prietenia este aceeasi de-a lungul anilor din antichitatate

Iulia Moldovan (43 ani): Prietenia pentru mine este rara si pretioasa si trebuie onorata cum se cuvine si de asemenea cultivata cu atentie si constienta. Ne imprietenim si pastram legatura cu persoanele cu care suntem pe aceeasi lungime de unda si ne simtim intelesi si intelegem fara nici un efort, fara demonstratie. Avem sentimentul ca ne cunoastem de foarte mult timp, simtim o apropire sufleteasca foarte puternica si fara explicatii, avem multe in comun. Uneori suntem chiar atat de diferiti dar simtim ca ne completam si ca e nevoie de putine cuvinte, ne putem baza pe celalalt asa cum ne bazam pe noi insine. Prietenia este prezenta in toate relatiile autentice si in toate rolurile de mama / copil, frati/ soti. Eu cred ca sta la baza relatiilor adevarate si chiar daca nu te vezi multi ani cu un prieten, daca relatia este autentic construita, e ca si cum nu se schimba nimic. Te simti la fel de sustinut si apreciat, tu la randul tau raspunzand la acestea. Prietenia este aceeasi de-a lungul anilor din antichitatate si pana in 2021, relatia depinde de trezirea sufletului tau si de sinceritatea daruirii si bineinteles de compatibilitate”. 

Trebuie sa stim sa iertam daca vrem sa ne pastram prietenii.

Viorica Cucuruzac (60 ani): Prietenia este un sentiment care te leaga de o persoana draga, de încredere, cu care descoperi ca ai multe lucruri in comun. Prietenia se probeaza in timp si dainuie in ciuda trecerii timpului. Prietenia e un dar pe care il primesti doar daca esti capabil sa daruiesti mai mult decat sa primesti, sa nu judeci, sa nu critici, sa oferi fara sa astepti rasplata. Sunt oameni care raman prieteni pe viata si chiar daca nu s-au vazut mult timp, distanta nu le schimba sentimentele. O vorba, un gand bun, un sfat, o imbratisare sincera, inseamna mai mult decat toti banii din lume. Trebuie sa stim sa iertam daca vrem sa ne pastram prietenii. Nu suntem perfecti si nu putem sa pretindem de la altii, atata timp cat noi nu putem oferi sau nu suntem sinceri. Prietenia a existat si va ramane peste vremuri. Nu putem trai fara prieteni. Alaturi de prieteni poti trece mai usor prin valurile vietii,poti impartsi cu ei bucuriile si treci mai usor peste neimpliniri atunci cand ai un umar pe care sa te sprijini si de ce nu ,sa plangi atunci cand te cuprinde disperarea.Alaturi de prieteni viata e mai frumoasa Ei iti dau increderea sa poti merge mai departe atunci cand crezi ca lumea ta s-a prabusit pentru tine si traiesc sincer bucuria alaturi de tine.

Rodica Moyano (62 ani): Eu am mai multi prieteni, dar cea mai de suflet și mai draga este Cristina. Prietenia noastra durează de 42 de ani  (din 1979) de ani și nimic si nimeni nu a putut-o strica, cu toate că încercări au fost. Cristina e sufletul meu pereche, e jumătatea mea. Multi dintre colegii noștri ne confundau, așa de unite eram. Cu toate că trăim departe una de cealaltă prietenia noastra a rămas aceeași. Ma bucur alături de ea și ma întristez când are un necaz. Ne ajutam reciproc, suntem împreună și la bine și la rau. Am petrecut minunate vacante împreună, am gătit și am muncit cot la cot, ce frumoase erau serile de vara când stăteam la povesti afara sub clar de luna! O dată Cristina mi-a spus: “iti multumesc Rodica pentru ca tu m-ai invatat sa fiu mai buna”! Ce pot să îmi doresc mai mult?”

Elena Constantinescu (65 ani): Bineinteles ca există prietenie și astăzi. Cea mai bună prietenă a mea în adolescență a fost mama. Mama mea și străbunica Maria se consulta cu mine în multe din deciziile care trebuiau luate în familia noastră. După ce am părăsit definitiv casa părintească mama regreta că nu mai are cu cine să se sfătuiască pentru că eu eram o fire foarte atentă la detalii”. 

În anul 2021 a ramas PRIETENIA… 

Alexandra Zarug (9 ani): “Prietenia inseamna ceva magnific in viata, daca nu am avea prieteni viata ar fi un nimic, un eșec. Da, cred ca in anul 2021 a ramas prietenia”. 

Anca Zarug (42 ani): “Pentru mine un prieten adevarat este acela care iti este alaturi la bine si la greu, neconditionat. Cred ca un prieten adevarat trebuie sa fie sincer si sa spuna adevarul indiferent daca asta poate deranja sau supara,dar mereu alaturi! Prietenia mea cu Amalia Aursulesei a trecut testul timpului si toate celelalte teste, chiar daca suntem foarte diferite ne iubim , ne respectam , si ne sustinem mereu. Exista prietenie si in anul 2021!”

Acum că am vazut părerile acestor oameni, sa vedem ce rezultat ne-a iesit:

Un prieten este

🙂 Cineva care te stie mai bine decat oricine

🙂 Cineva care te face o persoana mai buna! Si te face o persoana mai buna pentru ca te inspira.

🙂 Cineva care te accepta asa cum esti si crede in tine asa cum nimeni nu o face.

🙂 Cineva carete va iubi si nimic nu va schimba asta.