În fiecare an pe 20 martie, se sărbătorește Ziua Internațională a Francofoniei. Dar v-ati intrebat ce este francofonia? Eu știu despre acest termen un pic de la școală, dar pentru că mâine este ziua internațională a Francofoniei, m-am gândit să aflăm împreună despre acest termen.
Termenul francofonie a apărut spre sfârşitul secolului al XIX-lea pentru a descrie ţările şi persoanele vorbitoare de limbă franceză.
Francofonia a luat naștere la data de 20 martie 1970. Din acel am an oamenii care vorbesc franceza sărbatoresc francofonia la această data.
Franceza este a doua cea mai studiată limbă din lume, cu peste 125 de milioane de studenți și 900.000 de profesori, este vorbită de 274 milioane de oameni din întreaga lume, se arată pe pagina de Facebook a Bibliotecii.
Limba franceză este a cincea cea mai vorbită limbă de pe planetă și, împreună cu engleza, singura vorbită pe toate cele cinci continente.
Biblioteca Mihai Eminescu ne dă câteva idei de scriitori francezii pe care îi putem citi și noi:
Victor Hugo
 Scriitor romantic, a fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841. Primele opere ale lui Victor Hugo au fost profund influențate de François-René de Chateaubriand. Hugo este studiat în școli și universități. Citit de generații întregi, pentru care rămâne mereu actual. Ce să citești? „Notre-Dame de Paris”, „Mizerabilii”, „Oamenii mării”.
Alexandre Dumas
Poate unul dintre cei mai populari autori francezi. Este imposibil, dacă nu ai citit, să nu fi auzit măcar de romanele sale istorice pline de aventuri și personaje incredibile. Ce să citești? „Cei trei muschetari”, „Contele de Monte-Cristo”, „Regina Margot”.
Eric-Emmanuel Schmitt
Născut în Franța, autorul devine practic unul dintre cei mai citiți scriitori moderni francezi. Romanele sale au fost editate în milioane de copii, iar piesele sale de teatru au fost prezentate în peste 50 de țări din întreaga lume. Ce să citești? „Oscar și Tanti Roz”, „Viața mea cu Mozart”, „Evanghelia după Pilat”.
Anna Gavalda
Este o romancieră franceză și profesoară de limba franceză la Colegiul Nazareth din satul Voisenon, Seine-et-Marne. În 1998, a câștigat trei premii întâi la trei mari concursuri de proză: Melun, Saint-Quentin și Issy-les-Moulineaux. Un an mai târziu, îi apare volumul de povestiri „Aș vrea să mă aștepte și pe mine cineva”, ajuns acum la a douăsprezecea ediție, vândut în Franța în sute de mii de exemplare, tradus în 36 de limbi și distins cu Le Grand Prix RTL-Lire 2000. Ce să citești? „Aș vrea să mă aștepte și pe mine cineva”, „O iubeam”, „Împreună”.
Albert Camus
Unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți romancieri francezi. A fost un romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului. În 1957, a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. Ce să citești? „Ciuma”, „Străinul”, „Mitul lui Sisif”.