Săptămâna luminată: obiceiuri, tradiții… O săptămână minunată
Săptămâna luminată este prima săptămână care urmează după Învierea Domnului.
Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile, la Pogorârea Duhului Sfânt.
În acesta perioada creștinii se saluta cu cuvintele Hristos a înviat, urmată de răspunsul Adevărat a înviat.
Vinerea din Săptămâna luminată este numită și Vinerea Izvorului Tămăduirii, când se face pomenirea uneia din minunile Maicii Domnului.
În această zi, credincioșii vin la biserică pentru a lua apă sfințită cunoscută sub denumirea de Aghiasmă Mică.
În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri până acum considerare de post, sunt zile cu “harți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de frupt datorită Învierii Domnului.
Un alt lucru frumos în această perioadă este că slujbele din Săptămâna Luminată se țin cu Ușile Sfântului Altar larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic, ceea ce simbolizează ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului.
În plus, în Săptămâna Luminată este interzis complet postul pentru toți ortodocșii, oamenii întremându-se astfel după cele opt săptămâni de post anterior Sfintelor Paști.
În Săptămâna luminată și până la Înălțarea Domnului nu se îngenunchează.
Lumânările de la Înviere se păstrează și se aprind la vreme de necaz când spunem rugăciuni pentru a trece mai ușor peste perioadele dificile.