Pe data de 24 iunie, se sărbătorește ziua Sânzienelor în calendarul popular sau Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul după calendarul ortodox. Sânzienele sunt în mitologia românească zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea, devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele.

Uneori,  Sânzienele sunt sinonime cu Drăgaica, acestea manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul – 24 iunie. Am întrebat câțiva copii și adolescenți ce vorface special  în această zi.

Mădălina Mihai  are 13 ani si de Sânziene va avea la școală festivitatea de premiere și se va îmbraca în haine care să aibă ceva românesc ca inspirație. “Chiar dacă nu am o ie, voi încerca să-mi adaptez ținuta cu ceva de inspirație românesc”.

Ioana Ivaș are 12 ani și, la fel ca în cazul Madalinein  va avea  premierea de sfârțit de ani și se va îmbrăca în ie. “De Sânziene voi merge la festivitatea de premiere de la școală si mă voi îmbrăca în ie”.

Ilinca Pușcașu are 13 ani și mi-a spus că nu va face ceva deosebit. “Eu una nu fac nimic special, dar trebuie să știm că potrivit legendei, vom fi blestemați dacă facem treabă” .

Alexis Pasat are 13 ani și  a spus că își va pune busuioc sub pernă, pentru că există această tradiție pentru fetele care vor să-și afle ursitul să-și pună în noapte de Sânziene busuioc sub pernă. “În seara aceasta o să-mi pun busuioc sub pernă ca să-mi aflu sufletul pereche”.

Denisa Sandu are 19 ani și va purta o ie pe care o are de la mama ei. “Având în vedere că maine sunt sânzienele, voi purta către seară ia pe care a primit-o mama de la bunica ei și pe care mama mi-a lăsat-o mie. Această ie are peste 50 de ani și sunt foarte mândră să o port”.

Alexandra Ciotir are 19 ani și cu această ocazie, va purta o ie așa cum o face în fiecare an, în această zi. “Am de gand și anul acesta să port cu mândrie ia romțnească. Îmi aduc aminte că anul trecut aveam Bacalaureatul și m-am prezentat la proba de la istorie cu ia pe mine desi este foarte cald afară. Am de gand să port și mâine ia și dacă găsesc chiar am de gând să cumpăr cateva sânziene”.