Expoziție de carte religioasă veche din satul unde bunicul lui Eminescu a fost dascăl
Bisericuța familiei Eminovici găzduiește în această perioadă o expoziție de carte religioasă veche. Cărțile au fost aduse din satul Călineștii -lui -Cuparencu, unde bunicul lui Mihai Eminescu era dascăl, iar tatăl poetului, Gheorghe Eminovici s-a născut.
Cărțile aparțin parohiei Călinești și sunt bisericești, specifice ritului ortodox, de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Expoziția a fost organizată la inițiativa Memorialului Ipotești. Cărțile sunt o colecţie de acte şi decizii din arhiva Consistoriului din Cernăuţi: Normalien der Bukovinaer gr. or. Diocese. Cele trei volume ale colecției – cu un total de 1604 pagini – cuprindeau anii 1777-1886. Un exemplar din volumul II al Normalien der Bukovinaer gr. or. Diocese, care cuprinde paginile 563 – 1226, se păstrează astăzi în biblioteca parohiei Călinești. Printre alte documente, volumul conține și câteva referitoare chiar la organizarea bibliotecilor parohiale, care fusese dispusă în 28 decembrie 1788.
Despre satul Călineștii-lui-Cuparencu, Vasile Gherasim scrie în Mihai Eminescu, Iași, 1977, p. 105, că n-a intrat nici în în Marele Dicționar Geografic al României (București, 1899), nici în Enciclopedia Română (Sibiu, 1898) și nici în Dicționarul geografic al Județului Suceava (București, 1894). Doar Dicționarul geografic al Bucovinei al prof. Em. Grigoroviza, editat în 1908, prezintă atât Călineștii-lui-Cuparencu, cât și Călineștii-lui Enache și Călineștii-lui-Vasilache.
Mitrica născuților și a morților 1784-1802 și Conscripția asupra tuturor persoanelor din parohia bisericii cu hramul Sf. Îngeri din Călinești și petrecerea lor, din 6 noiembrie 1806 sunt documente care indică întâietatea descinderii la Călinești a lui Vasile Eminovici. Biserica de piatră din sat, ctitorie a mazilului Mihalachi Cuparencu, a cărei zidire începe în 1791 și se termină în 1798, arată stabilirea primilor Eminovici la Călinești. Detalii aici.