Povești pe Dunare în sudul țării. Un loc ce nu trebuie ratat.

În drumul către Cazane, putem vizita muzeul Portile de Fier 1 și hidrocentrala, care creează 15% din energia României, iar Porțile de Fier ll,3%. Acestea au fost construite în colaborare cu țara vecină, Serbia, aceasta având trei turbine, iar noi tot 3.

Constructia a fost începută în data de 7 septembrie 1964 și a fost deschisă în 16 mai 1972.

Muzeul cuprinde informații despre localitatile dispărute, obiecte vechi găsite acolo, dar și păsări și viețuitoare aflate pe Dunare.

 

Cazanele Dunării au o istorie lungă. În primul rând, numele vine de la fenomenul de “fierbere” din cauza faptului că apa se lovea de stânci, iar bătrânii timpurilor au asociat- o cu fierberea într -un cazan.

Acesta “fierbere” a dispărut odată cu formarea lacului de acumulare, însă  se mai poate observa și  astăzi acest fenomen, foarte puțin într-o  anumită  porțiune a cazanelor mari.

De-a lungul cazanelor, poți vizita atracții turistice unice în lume sau în Europa. Acestea, pot fi admirate cu ajutorul unei bărci cu motor sau a unui vapor.

Un avantaj al bărcilor cu motor  este cel că exista și  un ghid care povestește istoria locului și că aceasta se poate apropia mai mult de obiective.

Noi am avut norocul să-l întâlnim pe domnul Sorin Costescu, cel care ne- a dus în plimbarea lină, plină de povești pe  care sigur nu o voi uita niciodată.

Acesta îți povestește despre obiective cu multă pasiune având o experiență pe Dunare de 20 de ani.

Pentru iubitorii de peșteri, el organizează și o plimbare cu o barcă specială prin peștera Ponicovei, care de fapt e un tunel natural pe sub munte, ce  face legătura între Dunăre și Satul Dubova.

Se poate merge până la sat pe albia râului Bonicova, după care se merge pe jos pâbă dincolo de munte.

Se presupune că aceasta ă galerie a fost formată datoritală ralâului care vine din sat.

Galeria principală are 400 de metri, iar din galeria mare se mai fac două galerii. Lungimea totala a acestor galerii este de aproape doi km.

Pentru cei care doresc această plimbare specială, domnul Sorin asigură un anumit tip de barcală  și recomandală ca grupul să fie echipat corespunzător, deoarece înăuntru sunt 10-12 grade și  fiecare răspunde pentru el.

Lacul de acumulare a provocat și stricăciuni:

În urma acestuia, au disparut 16 localității de pe țărmul nostru și șase de pe celălalt țărm. Una dintre ele este chiar insula Ada-Kaleh și Orșova veche care au disparut în Dunărea plină de mistere.

 

Mai multe despre insula Ada-Kaleh:

Este considerată una dintre cele mai valoroase comori ale României și avea parte de mulți turisti datorită climei diferite față de cea din Severin, a faptului că era poziționată în mijlocul Dunării și deoarece era multa bogăție. Vizitatorii se bucurau de rahat, cafeaua la nisip, ceaiul, uleiurile și bijuteriile care se găseau acolo, fiind specifice zonei.

Insula Ada kaleh era renumită și prin creșterea trandafirilor. “Pe strada principala a insulei Ezarzia te ademeneau aromele puternice de tutun fugite din narghilelele la care pufaiau turcii. Peste aromele de tutun,juca mirosul ceaiului tare si a cafelei la nisip.”

Cateva atracții turistice pe care le puteți vizita cu ajutorul bărcuței cu motor:

😉Tabula lui Traian:
Romanii știau exact că Dunărea va crește 20 de cm. Tabula lui Traian a fost o tăblița deasupra unui drum, respectiv această tabliță a fost ridicată 20 metri, acum 2000 de ani pentru a nu fi pierdută în Dunăre.

😉CAZANELE MICI ȘI MARI: cele mici 70 metri  adâncime, cele mari peste 100m adâncime.

😉 Statuia lui Decebal, cea mai mare din Europa:
A fost construită în condiții grele – pe schele improvizate, mușcați de vipere, iar jumatate din ea nu este finisată. Fața are 55 m înălțime, 24 m circumferință, 7 m nasul, 4 m- diametrul ochiului.

😉 Unicul tip de lalea de pe glob:
Laleaua de cazane a fost descoperită în  1880 și stă înflorită 2 – 3 săptămâni până la sfârșitul lunii martie – inceputul lunii aprilie.

🙏 Sper ca v-am convins despre frumusețea  cazanelor Dunării, că sunt o zonă unică, minunată și plină de lucruri interesante care merită vizitată.

i/