În ultimii ani se cultivă tot mai multă lavandă și în România. Iar la Vorona, chiar există un adevărat lan de lavandă unde oamenii, înainte de recoltare, adică mijlocul lunii iulie, vin și fac fotografii.

Acum a început sezonul recoltării lavandei și oamenii strâng planta pe care au învățat s-o folosească în beneficiul lor.

Lavanda sau levănțica de culoare albastră sau mov, înaltă până la aproximativ 50 de centimetri, este o plantă aromatică și medicinală, cu tulpini ramificate în tufă frunze mici și înguste.

Aceasta se poate găsi sub următoarele forme în industria farmaceutică naturistă: ceaiuri, uleiuri esențiale. În industria cosmetică întâlnim  parfumuri, săpunuri, apa florală, iar în  industria culinară se poate găsi sub forma naturală.

Printre beneficiile lavandei întâlnim tratarea mai multor probleme, precum insomnia, depresia, dar și problemele sistemului digestiv.

Lavanda mai poate ajuta și în bucătăria fiecărei persoane pentru a da un gust aparte mâncării, dar și a propriei grădini pentru a da un aspect aparte gospodăriei.