Bulgaria a devenit din ce în ce  mai vizitată de români, iar una dintre atracțiile turistice pe care am vizitat-o și eu este Nessebar-ul.

Orașul vechi, Nessebar, este un loc minunat, situat pe o insulă și se găsește în apropiere de plaja Sunny Beach. Nessebar face parte din Patrimoniul UNESCO din 1983. Moara de la intrarea în Nessebar mai este numită și mascota Nessebarului.  Nessebar este un oraș si stațiune turistică care în timpul existenței sale  îndelungate, și-a pierdut 1/3 din teritoriu, fiind acoperit de mare.

Toate aleile mici și mari din oraș sunt împânzite cu magazine cu suveniruri și cu bucate tradiționale bulgărești. Localnici bulgari te întâmpină bucuroși la restaurantele lor cu o mâncare gustoasă, spunând cuvinte învătate tot de la români precum: ,,Ca la mama acasă”, ,,Prea bun, prea ca la tară”, ,,Bun e vinul ghiurghiuliu”, care te fac chiar să zâmbești.

Ruinele din oraș sunt văzute chiar de la intrare, ele fiind zidurile de apărare a unor cetăți vechi, dar ruinele nu se găsesc numai la intrare, ci și în oraș, biserici vechi care sunt în același timp și muzee tot mai mult vizitate.

Mi-a placut foarte mult și muzeul de importanță mondială unde se găsesc lucruri vechi găsite după săpături cum ar fi: vase, bijuterii, statui, banuți, icoane, altare, mese etc.

O casă veche care merită și ea vizitată este casa unui grec care avea mulți copii. Casa a fost renovată, dar o cameră din cele cinci a rămas intactă, acea cameră mi-a plăcut cel mai mult .În camere se găsesc  mese ,scaune, farfurii, costume populare etc. Daca te uiți pe geamul din sufragerie, vei avea o priveliște minunata la mare. Această casă are si o curte, în spatele ei îngradită cu în gard de piatra. Ne-a atras atenția și șemineul care este diferit față de cele ale românilor.

Cum trece însă de ora 10 a serii, magazinele se închid şi liniştea acoperă întreg orăşelul ca o păturică care te invită la un somn liniştit. Asta nu înseamnă că oraşul îşi pierde din farmec la lăsarea serii. Ba din contră, în luminile calde ale felinarelor şi fără haosul turistic de peste zi, observi în tihna urmele unei existente milenare ale unui oraş care a fost modelat, pe rând, de mâna grecilor, turcilor şi a balcanicilor.

Nessebar este un oraș frumos care chiar merită vizitat pentru că este interesant.Bulgari sunt foarte drăguți. Vă recomand să mergeți!