Jocurile Olimpice se desfășoară, anul acesta, la Tokyo. 101 sportivi români concurează la 17 discipline sportive în perioada 22 iulie- 8 august. România speră prin sportivii consacrați, dar și prin cei tineri să obțină medalii olimpice.

Disciplinele sportive la care iau parte românii și  luptă pentru medalii olimpice sunt: atletism (10 sportivi), echipa feminină de baschet 3×3 ( 6 jucătoare), box ( 2 sportivi), canotaj ( 38 sportivi), ciclism (2 sportivi), fotbal( 22 sportivi), gimnastică artistică(3 sportivi), înot ( 4 sportivi), canoe (2 sportivi), judo (3 sportivi), lupte ( 5 sportivi), scrimă  (2 sportivi), tenis ( 2 sportivi), tenis de masă( 5 sportivi), tir sportiv ( 1 sportiv), tir cu arcul (1 sportiv), triatlon (1 sportiv).

Port-drapelul echipei României a fost canotoarea Simona  Radiș.

După 6 zile de concurs, România ocupă locul 19 cu o medalie de aur și una de argint. Medalia de aur a fost obținută la dublu vâsle feminin, prin Ancuța Bodnar și Simona Radiș, obținând și un nou record olimpic. Este prima medalie de aur obținută de România la aceste jocuri olimpice.

Simona Radiș ne-a acordat un interviu în exclusivitate:

Reporter: Ești la jocurile olimpice, ai purtat drapelul României, ce sentimente te au cuprins la defilare?

Simona Radiș: M-am simțit mândră și am fost foarte fericită fiindcă am avut șansa să reprezint România.

Rep: Botoșaniul a scris pe toate site-urile de faptul ca tu porți drapelul României, cum ți se pare asta? Simți un sentiment aparte când te vezi pe toate site-urile de știri?

S. R: Cred ca este important să se scrie despre lucrurile bune care au loc peste tot în țară, nu doar în Botoșani.

Rep: De la ce vârstă ai început să practici canotajul? Și de ce canotaj?

S. R: Am început să practic canotajul la vârsta de 14 ani. Nu am ales eu canotajul, el m-a ales pe mine. La început nu știam nimic despre acest sport, dar am ales totuși să merg după ce am aflat câteva lucruri esențiale.

A fost aleasă pentru canotaj la ora de matematică… 

Rep: Unde ai început acest sport și cine te-a descoperit?

S. R: Am fost selectată de antrenorul Bulie George. A venit în selecție pe la școala unde învățam și în timpul orei de matematică a trecut împreună cu directorul școlii prin clasa mea. Eram cea mai înaltă și acesta este un criteriu important în selecția pentru acest sport. Acesta mi-a povestit despre canotaj și m-a convins să încerc. Astfel că pe data de 1 octombrie 2013 am ajuns la Snagov unde am fost legitimată la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București.

Rep: Dacă ar fi s – o iei de la capăt, tot canotaj ai face?

S. R: Dacă ar fi s-o iau de la capăt, aș urma același drum. Nu regret nimic. Canotajul face parte din viața mea și așa va fi mereu, chiar și atunci când nu îl voi mai practica.

Rep: Ce presupune acest sport? Ce dezvoltă?

S. R: Am întâlnit mulți oameni noi, mi-am făcut mulți prieteni, am avut parte de experiențe frumoase, am muncit mult, uneori a fost greu, dar de multe ori a fost frumos. Canotajul este greu și nu este pentru oricine. Sportul, în general, te dezvoltă din toate punctele de vedere, de aceea îndrum pe toată lumea să introducă sportul în viața lor.

Este minunat să știi că te urmăresc atât de mulți oameni… 

Rep: Erați favorite la câștigarea medaliei de AUR. Ați simțit că acest lucru ca o presiune asupra voastră?

S. R: Da. Este o presiune. Dar nu ne influențează! Ne concentrăm pe ce avem de făcut și ne dorim să aducem acest rezultat mult dorit. Le mulțumim tuturor celor care ne susțin! Este minunat să știi ca te urmăresc atât de mulți oameni care te susțin si își doresc ca noi sa reușim.

Rep: Crezi că este întâmplător că mulți canotori de succes ai României provin din județul nostru?

S. R: Într-adevăr, mulți canotori vin din zona noastră. Dar nu este un criteriu. Sunt canotori buni și din alte părți ale țării. Important este ca sportivul să își dorească sa ajungă cât mai sus si sa muncească mult pentru a ajunge acolo.