În ultima vreme am observat cum tot mai multi copii isi doresc sa devina adulți, crezand ca vor scapa de putinile griji pe care le au la varsta lor. Asa ca m-am hotarat sa iau parerea câtorva copii despre cum li se pare copilăria azi. I – am întrebat daca simt  își doresc sa crească mai repede, sa devina adulți responsabili scăpând astfel de anii cei mai frumoși si cum simt pierderea copilăriei. Nu în ultimul rand, cum simt ei copilăria.

Copilaria poartă în ea cei mai frumoși ani pentru că acolo se regăsesc inocenta și puritatea noastră. Dar, astăzi, vedem de la vârste tot mai fragede copii care, mulți, inspirați, de rețelele sociale, caută să  fie în trend cu ceea ce vad  la alții. Și asa vedem copii care citesc mai puțin, care se machiază de la vârste fragede, își vopsesc parul prematur, își fac unghiile aproape săptămânal, își cauta iubiți ori iubite chiar dacă unii dintre ei nici n-au ajuns la un deceniu de viață. Nu mai spunem de păpușile ori mașinuțele uitate într-o cutie prin podul casei încă de la 7-8 ani.

Vom dezvolta subiectul ulterior și cu câțiva specialiști în domeniu pentru a vedea unde putem ajunge dacă ne pierdem copilăria din clasele primare. Pana atunci să vedem ce spun, ce simt câțiva preadolescenti de azi despre goana copiilor spre maturitate.

Ioana Ivas (13 ani): În ziua de azi, copilăria mi se pare că trece mult mai repede din cauza dorinței copiilor de a deveni adulți imediat, lucru care mi se pare îngrijorător si trist. Pentru mine copilăria este perioada din viață când te bucuri sincer, când iubești tot și când toată lumea e pentru tine ca un regat. Al tău.

Ema-Caramidaru-Damean (10 ani): Copilăria este cea mai fericita și mai frumoasa parte din viata. Mulți copii când sunt mai mici își doresc sa fie mari, sa devina adulți. Dar când copiii se fac mai mari își dau seama că să fii copil este minunat. Eu ador copilăria și nu as vrea se se termine niciodată aceasta perioada superba.

Cei mai mulți copii vor sa se maturizeze mai repede… 

Madalina Mihai (13 ani): Astăzi, copilăria mi se pare destul de tristă, consider că nu mai are același farmec. Simt că cei mai mulți își doresc să crească mai repede, iar printre ei mă număr și eu de cele mai multe ori. Nu aș vrea să mă leg de modul în care se îmbracă, deoarece nu consider că există limite de vârstă când vine vorba de haine. Cât timp nu afectezi pe cei din jur, totul e bine. Îmi dau seama că cei mai mulți copii vor să se maturizeze prin modul lor de vorbire, pe baza cercului de prieteni. Eu personal simt copilăria complet schimbata. Cei mai mulți copii sunt reci în vorbire și în comportament.

Ilinca Puscasu (13 ani): Copilăria din zilele astea mi se pare a fi una prea înaintată, adică, în general, copii isi doresc sa crească, sa devina mai repede mari. Si simt ca unii copii isi doresc sa creasca mai repede. Eu am invatat sa ma bucur de ce am.