Lecturile în vacanță la Galați
Biblioteca, un portal către orice lume a imaginației. Cu ce cărți au preferat să își ocupe copiii timpul liber.
Acum că vacanța este pe sfârșite, mare parte dintre copiii și adolescenții de azi au avut pe lângă lecturile de plăcere și pe cele obligatorii propuse de către cadrele didactice, astfel încât aceștia au trebuit să găsească echilibrul.
Un loc de unde copiii își procură cărțile necesare, este chiar Biblioteca Municipala Pentru Copii Filiala Nr. 1 “Costache Negri” din Galați, un taram de poveste atât pentru cei mici, cât si pentru cei mari.
De la doamna bibliotecar, Cecilia Manolescu, am aflat ce cărți au fost solicitate, dar și cum se împart copiii între aceste lecturi.
”Cărțile solicitate mai des de către copii sunt de la editura Arthur, cum ar fi “Minunea” și ,,Cartea lui Julian”, autor R.J. Palacio, ,,Olguța și un bunic de milioane” de Alex Moldovan, ,,O buclă în timp” și ,,Vântul bate la ușă” de Madeleine L’ Engle, ,,Copiii de făină” de Anne Fine, ,,Pulbere de stele” de Neil Gaiman, ,,Războiul care mi-a salvat viața” și ,, Războiul care m-a învățat să trăiesc” de Kimberly Brubaker Bradley, ,,Matilda, ,,Charlie și fabrica de ciocolată”, și ,,Marele uriaș prietenos” de Roald Dahl, ,,O istorie secretă a Țării Vampirilor” de Adina Popescu, ,,Micul Prinț” de Antoine de Saint Exupéry, cărțile lui Alex Donovici pentru cei mai mici…și lista poate continua”.
Ea mai spune despre preferințele copiilor.
” Micuții noștri cititori au gusturi diferite și îmbină armonios lecturile recomandate de către doamnele profesoare cu cele de plăcere.
Indiferent ce gusturi au, lectura este cea mai înălțătoare simfonie a sufletului, iar copiii se lasă purtați de mirajul cărților într-un dans nesfârșit al cuvintelor. Cărțile sunt nerăbdătoare să fie răsfoite, îi invită să-și pună dorințe și să se teleporteze în alte lumi uitate!”.
Mulți am crede că marii autori români au fost uitați și înlocuiți cu autorii străini și moderni, cu gadget-uri și jocuri video, dar totuși, Biblioteca este locul care îi face pe micuți să își amintească că ”Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunta” după cum spunea Fernando Savater.
”Copiii citesc clasicii literaturii românești! Îl iubesc pe Marele Povestitor și îi savurează poeziile Marelui Poet. Pasiunea pentru citit există, chiar dacă suntem în era digitală, noi, bibliotecarii, împreună cu inimoasele cadre didactice încercăm să înfrângem capcana internetului. Biblioteca vine în întâmpinarea cititorilor cu activități diverse și atractive, îi stimulăm cu ateliere tematice și cluburi de vacanță, seri literare… Biblioteca le oferă o modalitate inedită de a-și petrece creativ timpul liber”, spune Cecilia Manolescu
Până la urmă, Biblioteca rămâne la loc de cinste și este in continuare apreciată de cititorii de toate vârstele.