Cotabiță și șlagărele lui, pe pietonalul Unirii din Botoșani
Am așteptat seara de duminică, pentru că îmi doream să-l ascult, live, pe Gabriel Cotabiță. Auzisem câte și mai câte după suferința care l-a ținut vreme bună departe de lumina reflectoarelor și am vrut să mă conving de artistul care în anii ’90 rupea orice scenă și avea cel mai puternic fanclub din țară. Atenție, primul fanclub care a realizat primul fanzin ( o publicație realizată de fani).
Am crescut cu muzica lui și, la drept vorbind, nu trebuie să fi fost fan Cotabiță, ca să nu cunoști măcar două din hiturile lansate de el la începutul anilor ’90. Un public trecut, în general, de 30 și un pic, care a fredonat cu artistul celebrele cântece: Prizonier (Bogdan Cristinoiu), Poate că da, poate că nu (Ionel Tudor), Prima iubire și ultima (Horia Moculescu), Te chem Adolescență (Eugen Mihaescu), Te rog domnișoară, nu pleca (Ionel Tudor), Balada timidului etern (Andrei Kerestely), Raiul e pe pământ (Ion Cristinoiu), Dacă n-ai iubi (lansat în formula VH2), Trece vremea (tot din timpul VH2) și evident Noapte albastră (Ionel Tudor). Cea din urmă a fost și cea la care publicul, cam prea timid, a excelat, cântând refrenul chiar și fără solist.
Cotabiță a urcat pe scenă la ora 20.00 (culmea, punctualitate!) și a coborât aproape de ora 21.00. A cântat, a vorbit chiar dacă mai puțin ca de obicei. Am cântat refrenele lui. Am crescut cu ele, era normal. Îmi propusesem asta din clipa în care am aflat de concert. Mi-era dor să ascult muzică românească, pe scenă, cu artistul în față. Un artist care se prezintă onorant, care își cunoaște limitele, mai ales acum, cu zâmbetul pe care i-l știi parcă de când … dintotdeauna. Să mai spun că săptămâna care vine, românii din Londra îl vor putea urmări, live, pe artist în cadrul a două concerte, anunț făcut de Cotabiță pe scena de la Botoșani.
Concertul a avut loc, în aer liber, pe pietonalul Unirii, în cadrul Festivalului Culturii și Patrimoniului, organizat de Asociația B-Right media, în cadrul proiectului european transfrontalier ”CBC Heritage T.E.A.M. – Together Everyone Achieves More”.