Sâmbătă, 6 noiembrie, la Galeriile de Artă “Ștefan Luchian” a avut loc premierea și expoziția celei de a treia ediție a concursului “Andronic Țăranu”. Concursul de artă plastică a fost organizat cu ocazia zilelor comunității armene.

Cristian Lazarovici, organizatorul concursului, ne-a declarat despre un premiu propus anul acesta: “Am hotărât de anul acesta să dăm un premiu special la acest concurs, premiu care să poarte numele unei personalități Armene din Botoșani. Este  vorba de fostul primar din Botoșani, Ioan Missir. În urma voturilor noastre am considerat și profităm de faptul că anul acesta trebuia să ajungă și la Botoșani în cadrul acestor manifestări, să acordam la această ediție acest premiu, domnului  Capriel Dedeian un cunoscut muzician, membru al Uniunii Compozitorilor din România și al Uniunii Compozitorilor din Armenia. Domnul Capriel Dedeian a realizat și coloana sonoră a mai multor  filme si a spectacolului montat la Botoșani “Strunga dintre viață și moarte”.

Capriel Dedeian, câștigătorul premiului “Ioan Missir”,  este un chitarist și compozitor român de origine armeană, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. S-a născut la București.

În anul 1976 intră în primul grup alcătuit cu fratele său, saxofonistul Garbis Dedeian, bateristul Tudy Zaharescu și Mario Dumitrescu (chitară bas). Începând din anul 1980, cântă prin diverse localuri de noapte și restaurante, exersând în acest timp diverse genuri muzicale. În paralel cu studiul chitarei elaborează primele compoziții, iar in 1982 își alcătueste primul cvartet de jazz rock, care îi mai are în componență pe: Sorin Raicovescu (claviaturi), Dragoș Docan (chitară bas) și Eugen Nichiteanu (baterie). Grupul activează prin cluburile bucureștene pâna în 1984. Din această perioadă au rămas compozițiile „Noaptea”, „Amintiri ’82” și „Cafeaua de dimineață”.

Ioan Missir, cel după care a fost denumit premiul, a fost un avocat, scriitor și  om politic român de origine armeană pe linie paternă. A fost ultimul primar al municipiului Botoșani înainte de instalarea comunismului.

Ioan Missir
Ioan Missir