Doamna Mioara Moraru Cristea a plecat din țară în urmă cu 20 de ani și s-a stabilit la Roma, Italia, iar de 15 ani realizează activități care au drept scop menținerea spiritului românesc zi de zi.  Aceasta ne-a mărturisit că pentru ea ziua de 1 decembrie reprezintă un moment în care poți aduce un omagiu pentru originile noastre și pentru patria căreia îi aparținem. În fiecare an, ziua de 1 decembrie este marcată corespunzător prin evenimente diverse care să provoace un sentiment de mândrie printre români și care, în același timp, să promoveze valorile și imaginea României culturale peste hotare. 

Rep: Cum mențineți spiritul românesc de 1 decembrie în comunitățile românești din diaspora?

Mioara Moraru Cristea: Este o întrebare care îmi dă motiv de reflexie… Spiritul românesc încercam să-l menținem zi de zi, prin toate activitățile pe care le propunem de 15 ani încoace, nu doar de 1 decembrie. Ziua Națională este acea ocazie importantă în care simțim ca acțiunile noastre sunt dedicate nu atât satisfacerii nevoilor noastre identitare cât nevoii de a aduce un omagiu originilor noastre ți patriei căreia îi aparâinem. Dupa douăzeci de ani de când ești departe de țară, România o porți în suflet și faci orice îți stă în putere să pastrezi viu spiritul românesc. În fiecare an am propus de Ziua Națională evenimente importante care să ne umple sufletul de orgoliu și, în acelasi timp, să arătam prietenilor italieni, valorile noastre și imaginea României culturale peste hotare. Anul acesta venim cu o propunere cu mare încărcătură emoțională, concertul Corului National de camera Madrigal – Marin Constantin, o emblemă a vieții muzicale românești și universale, realizat în colaborare cu Consulatul General al României de la Bologna și Accademia2 di Romania în Roma, cu patronajul Ambasadei României în Italia, care va avea loc la Bologna pe data de 29 noiembrie la Bazilica San Petroniu. Evenimentul va marca atât sărbătorirea Zilei Naționale cât și deschiderea celei de a XI -a ediții a Festivalului Internațional Propatria. Cu acest eveniment ieșim din zona de confort pe care ne-o dă experiența acumulată în toți acești ani de organizare a evenimentelor la Roma și mergem și către alte comunități de români din Italia, de data aceasta la Bologna.

Rep: Ce se întâmplă la 1 decembrie în comunitatea din care faceți parte?

M.C.C: În acest an, la Roma, se organizează câteva evenimente propuse de către asociațiile care activează aici, și care sunt în  general, evenimente care păstrează vie amintirea cântului și portului popular romănesc.

Rep: Cum reacționează românii de acolo?

M.C.C: Romanii vin în număr mare la aceste manifestații, deoarece dincolo de nevoia de a se întâlni și a petrece o zi împreună, își satisfac nevoia spirituală de a se simți “acasă” macar o data pe an.

Rep: Aveți vreo amintire mai specială din anii trecuți de la 1 decembrie?

M.C.C: Da,  cea mai importantă amintire legată de aceasta zi a fost sărbătorirea Centenarului la Alba Iulia, în Cetatea unde s-a înfăptuit Unirea. A fost într-adevar o experiență cu o încărcătură emoțională extraordinară.

Autor: Alexandra Ciotir