Sfântul Andrei este sărbătoirit de creștinii ortodocși în fiecare an, pe 30 noiembrie. Acesta este considerat orcrotitorul României, fiind primul apostol al Lui Iisus Hritstos. Ziua de Sfântul Andrei este considerată  ca fiind „ Halloween-ul Românesc”.

Ziua de Sfântul Andrei marcheză începutul iernii în tradiția veche,fiind o zi în care se prezice vremea pentru anul viitor. Agricultorii pun grâu la încolțit pentru a vedea cum va fi recoltai în anul ce urmează. O altă tradiție redată de această zi este că dacă cerul este senin, atunci iarna va fi una blândă iar dacă va fi înnorat, va ploua sau va ninge, atunci urmează o iarnă foarte grea.

Sfântul Andrei este sărbătoarea așteptată și de fetele tinere care vor să afle dacă se vor mărita anul ce vine. Fetele trebuie să pregătească o turtă cu multă sare pe care o vor mânca înainte de culcare. Dacă vor visa un bărbat că le aduce un pahar cu apă, atunci se vor mărita anul viitor. Un alt obicei este de a pune sub pernă înainte de culcare, un fir de busuioc sfințit. Astfel, își vor visa ursitul.

În tradiția populară, se spune că în această noapte se deschid porțile iadului, iar spiritele rele ajung în lumea reală și-i bântuie pe oameni. Pentru a se proteja de aceste spirite, românii folosesc usturoiul. Tot în această noapte ajung pe pământ și spiritele animalelor. Ele pot vorbi pe limba oamenilor.