Daniel Ioniță locuiește acum în Sydney și, deși se află pe un alt continent, dorul și iubirea față de țară persistă profund, implicându-se astfel în diferite evenimente și activități din cadrul comunității de români de acolo. Acesta este președintele Academiei Australiano-Române pentru Cultură și în ultimii ani s-a ocupat de organizarea zilei de 1 decembrie.

Rep: Cum mențineți spiritul românesc de 1 decembrie în comunitățile românești din diaspora?

Daniel Ioniță: Fiind președintele Academiei Australiano-Române pentru Cultură – am organizat în ultimii ani sărbătorile de 1 Decembrie, iar mai înainte de a le organiza, am participat și contribuit. La aceste evenimente organizate de Academia Australiano-Română sunt prezenți de obicei Ambasadorul României (la ultimile două a fost vorba de d-na Nineta Bărbulescu (acum ambasador în Malaysisa), anul aceste va fi dl Ambasador Radu Safta. Spre exemplu, în 2018 am organizat (prin Academie) programe de excepție atât la Sydney (la Biblioteca de Stat) cât și la Melbourne, la secția de conferințe hotelul Hyatt, în  colaborare cu Caesar Foundation – o grupare românească din Melbourne (noi suntem bazați în Sydney).

Rep: Ce se întâmplă la 1 decembrie în comunitatea din care faceți parte?

D.I: De obicei, avem organizat un eveniment special – întotdeauna BILINGV (română și engleză) fiindcă învităm și personalități (membrii în parlament, diplomați, actori, muzicieni) australienie. Ca și, bineînțeles, actori muzicieni și dansatori de dansuri populare românești etc.

Rep: Cum reacționează românii de acolo?

D.I: Dacă programele și evenimentele sunt de calitate (și acesta este țeulul nostru de fiecare dată), românii vin și ne susțin cu entuziasm. Pentru că evenimente culturale de o asemenea amploare se petrec doar de 3-4 ori pe an, salile sunt pline. La România 100, la Sydney, am avut și oameni care au stat în picioare… dar Academia (care îi are, ca membri, printre alții  pe criticul literar Alex Ștefănescu, muzicianul Nicu Alifantis, profesori universitari din Australia cum ar fi Prof. Dr. Daniel Reynaud sau Dr. Calolyn Ricket, actorii Daniela Nane și Manuela Hărobăr din România, ca și Tug Dumbly din Australia, multi oameni de cultură, scriitori, cantautori etc din Australia și România – academia invită și partciparea publicului larg – NU se vrea doar o grupare elitistă. Avem cenacluri poetice, spre exemplu, cu participarea publicului – dăm o anumita tema – ăi lumea se înscrie pe listă – și în funcție de timp, și cine s-a înscris, poate participa, se dicută constuctiv/critic poemele de către oameni califiați etc

Rep: Aveți vreo amintire mai specială din anii trecuți de la 1 decembrie?

D.I: DA!! de 1 Decembrie 2012, în parlamentul din Sydney (statul New South Wales) un cunoscut actor Australian, Tug Dumbly – membru al Academiei noastre, a fost invitat de Consulul General al României (pe atunci Floricel Mocanu), să recite în parlament. în fața multor politicieni și diplomați invitați cu ocazia celebrării zilei naționale a României – Glossa lui Eminescu, în limba engleză – tradusă de mine și echipa mea de lingviști și specfialiști în poetică de aici din Australia, și inclsă în volumul Testament – 400 de ani de poezie românească/400 Years of Romanian Poetry, produs de Editura Minerva din București și premiat cu premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian” la Târgul de Carte Gaudeamus. Tug Dumbly a interpretat atât de bine pe Eminescu în limba engleză – încât a fost aplaudat cu mare entuziasm și ovaționat!! Am fost foarte mândru de acel moment!!

Autor: Alexandra Ciotir