Finalul de an aduce lansarea unui film mult așteptat de micii reporteri ai redacției Buzz și aceasta deoarece proiectul este primul documentar de anvergură la care au muncit membrii cercului de jurnalism ”Micii reporteri”, organism înființat în cadrul Asociației Buzzmedia.

 

Din anul 2016 se desfășoară la Botoșani sub egida aceluiași ONG, tabăra de jurnalism ”Ai Noștri tineri”, un proiect realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Botoșani. Din 2019, împreună cu doi dintre trainerii lor – jurnalistul Doru Ionescu și editorul video Bogdan Sterpu – participanții în tabără, copiii reporteri, așa cum sunt ei cunoscuți în oraș, au lucrat la primul lor documentar despre orașul și județul Botoșani.

 

Botoșani, orașul tinereții tale de poveste” este numele filmului la care au muncit copiii și tinerii redacției Buzz. Întâile documentări și idei, abordarea poveștii au aparținut primei generații Buzz, copii ajunşi astăzi studenți la facultăți de comunicare, de jurnalism etc… Au urmat anul 2020, cel de pauză al taberei din cauza pandemiei pe care o traversăm și anul 2021, când redacția Buzz, aflată într-un firesc schimb de generație, a încheiat cu noii ei membri acest prim documentar.

Un proiect care, fără susținerea și implicarea trainerilor invitați, an de an, în tabără, nu ar fi fost posibil. Un film în urma căruia membrii cercului nostru de jurnalism au înțeles etapele realizării unui material de acest tip, diferența dintre genurile jurnalistice, au aflat lucruri mai puțin știute despre orașul și județul lor, au învățat să-și promoveze propriile valori și tradiții, au înțeles ce presupune munca de televiziune, mai cu seamă realizarea unei lucrări de asemenea amploare și importanță.

 

Dincolo de factorul didactic, documentarul a fost conceput cu scopul de promovare turistică a orașului și județului Botoșani, dar şi ca o reîmprospătare a amintirii propriei copilării și adolescențe pentru botoșănenii rămași acasă sau plecaţi dincolo de granițele țării, cu bucurie şi mândria de a fi parte a unui teritoriu cultural, care a dat atâtea personalități civilizaţiei româneşti.