Începând cu data de 10 ianuarie, elevii de clasa a VIII-a, pot opta pentru înscrierea pentru admiterea la colegiile militare naționale.

Învățământul liceal militar este gratuit și are, ca misiune, pregătirea științifică și umanistă generală a elevilor prin studii de nivel liceal, pe filiera vocațională, în profilul militar, specializarea matematică-informatică.

Criteriile specifice de recrutare sunt:

-vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul 2022 (anul desfășurării concursului de admitere);

-absolvenți ai învățământului secundar inferior sau gimnazial sau să facă dovada absolvirii acestuia până la data clasificării finale – ultima etapă a concursului de admitere.

Desfășurarea activităților de recrutare și selecție se realizează astfel:

-10.01 – 25.03.2022 – înscrierea candidaților;

-17.01 – 08.04.2022 – susținerea probelor de selecție aptitudinală în cadrul centrului zonal de selecţie şi orientare, conform precizărilor primite de la recrutor;

-31.01 – 22.04.2022 – efectuarea examinării medicale în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale, conform indicațiilor primite.

Probele de selecție sunt: psihologice, fizice și interviu de evaluare finală. Selecția se desfășoară în cele patru centre zonale de selecție și orientare: Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.

Există 5 colegii naționale militare în România:

  • Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza;
  • Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia;
  • Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;
  • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova;
  • Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Constanța.

Candidații declarați „Admis” la probele de selecţie şi „Apt” la examinarea medicală întocmesc dosarul de candidat și participă la concursul de admitere.

„Țintește sus, fii cel mai bun!”