Buchețelele de usturoi realizate de o bibliotecară din Copălău, solicitate și de un supermarket din oraș. Vezi ce preparate din usturoi au succes la târgurile de profil!
Despre doamna Cătalălina Moisa, bibliotecară la școala din comuna Copălău am mai scris, iar pasiunea sa pentru lucruri handmade făcute din usturoi, celebru în comuna sa natală, e cunoscută. Mai nou, botoșăneanca a fost solicitată de un lanț de magazine pentru a face buchete de usturoi.
În perioada pandemiei, doamna Cătălina Moisa nu a renunțat la meșteșugul ce a făcut-o celebră in judetul nostru. Ba chiar, pasiunea aceasta a ajutat-o și pe ea, și pe copiii pe care îi îndrumă sa iasă din letargia perioadei. “Primul an de pandemie ne-a găsit cu cea mai mare suprafață de usturoi însămânțată de până atunci, adică 42 ari. Mi s-a părut ceva interesant întrucât doar la această muncă puteam scoate, cu declarație scrisă, copiii în afara casei. Chiar ei, vorbind atunci cu ai lor colegi din oraș, cei mari învață la Botoșani, și-au dat seama că doar acele lucrări ca greblatul și prășitul usturoiului, i-au scos din monotonia și isteria provocată”.
Doamna Cătălina are grija atât de producția usturoiului, cât și de ornamentele create din el. “Producția de usturoi a fost mulțumitoare, însă la piață nu au mers lucrurile cum fusese până atunci. Cu toate acestea, am mers mai departe, adică în următorul an am cultivat usturoi, pe o suprafață mai mică- 10 ari, deoarece această cultură are nevoie de teren nou, iar noi atât aveam disponibil. În vara și toamna lui 2021 am mers și eu la piață la Iași, singură sau cu băiatul meu, care tocmai intrase la liceu. Dar nu am mers doar cu usturoi la cunună și vrac, ci așa în stilul meu, cu buchete, coșulețe, dulceață, sos- maioneză. Bineînțeles că am avut succes”.
Pentru ornamente, gospodina folosește pe lângă usturoi și burete uscat, flori uscate, sfoara sau hârtie tricolor. Pentru toate acestea, firesc, e nevoie de bani pe care îi scoate din usturoiul pe care îl vinde, în modul ei original.
Cât priveste atelierele de la Bibliotecă organizate pentru copii, doamna Cătălina spune că pandemia a pus o mică pauză la acest capitol. “În calitate de bibliotecar, nu am mai organizat ateliere pe anumite teme, la început din cauza interdicțiilor, apoi pentru că nu am dorit să vină copiii în Bibliotecă și să poarte mască. Am trei copii, mă interesează evoluția lor și mă doare pentru fiecare copil din lume care este obligat să poarte mască. Aspectul bun este că am înregistrat un volum mare de carte în catalogul online al Bibliotecii Județene”.
Buchete de usturoi solicitate de un supermarket
Botosanenaca a fost chiar solicitată de conducerea unui supermarket să realizeze buchete de usturoi pentru vânzare pe rafturile marilor magazine.
“Trebuie să spun că am fost solicitată de un supermarket să vând usturoi în varianta buchet, dar ce presupune a colabora cu un asemenea lanț de magazine, m-a determinat să renunț, cu toate că făcusem ceva investiții. Cheltuielile mele erau peste măsura așteptărilor- multe taxe și plăți de abonamente către n firme ce lucrează în folosul altcuiva, nu a tăranului producător”
Totuși, n-am rezistat sa n-o întrebăm pe doamna Catalina de ceva preparate delicioase din usturoi pe care le prepară și care îi plac. Așa am aflat de dulceața de usturoi, sosul cu maioneza, pătrunjel sau mărar și usturoi, toate aceste produse având mare succes de fiecare dată la târgurile la care ea participă.