Ziua Internațională a Cititului Împreună, îmbinarea armonioasă a două activități plăcute și adorate de copii. Cum planifică profesorii de limba română și învățătorii ziua aceasta pentru elevi?

2 Februarie, Ziua Internațională a Cititului Împreună. Cititul și petrecerea timpului împreună cu cei dragi constituie unele dintre cele mai frumoase și plăcute activități pentru copii și elevi.

Desfășurarea acestor activități este benefică pentru dezvoltarea și starea de bine  a omenilor, atât copii cât și adulți.

Îmbinarea acestora a fost o idee strălucită, iar ideea zilei de 2 februarie se poate aplica în orice zi a anului, a lunii, a săptămânii sau în fiecare zi.

Timpul petrecut cu familia în fața televizorului poate fi înlocuit cu o carte bună, un ceai sau o ciocolată caldă.

Această zi ce promovează lectura este o oportunitate pentru învățători si profesori să arate elevilor cât de importantă este aceasta.

Doamna învătatoare, Silvia Loredana Fuica crede că în clasele primare cititul reprezintă o preocupare esențială în dezvoltarea prichindeilor, spunând:

Ziua Internațională a Cititului Împreună este un eveniment de promovare și încurajare a lecturii. Am aflat despre el prin 2016. Ideea mi s-a părut minunată, ca orice idee care încurajează lectura și crează punți pentru micii cititori către o lume a cuvintelor bine meșteșugite. Ador magia care se crează când citesc celor mici o poveste. Copiii au nevoie să li se citească povești, au nevoie să viseze cu ochii deschiși, au nevoie de magie”.

Aceleași aspecte se aplică și elevilor de gimnaziu, vorbele spuse de doamna profesoară de limba română, Sandu Ștefania având însă încorporate noțiuni profunde despre lectură ca stil de viață:

Consider că elevii pot recepta o astfel de zi ca pe o ocazie de a sărbători lectura, de a descoperi alături de colegi și de profesori, nu doar bucuria unei povești împărtășite, ci și farmecul cuvintelor rostite ce capătă ecouri multiple în universul interior al copiilor.  Așadar, bucuria, empatia, sensibilitatea, comunicarea eficientă reprezintă câteva dintre cuvintele-cheie ce caracterizează o astfel de activitate. Pentru mine, lectura înseamnă trăire autentică, viață, libertate și frumos. De aceea, îmi încurajez permanent elevii să citească și să intre în dialog cu textele literare pentru a descoperi și a se descoperi”.

Profesoarele de la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare din Galați consideră necesară marcarea acestei zile printr-o activitate la clasă. Cei mici și cei mari sunt învățați să iubească naratorul priceput, cartea buna, povestea ce ajunge la suflet și bucuria lecturii.

Anul acesta am ales să le citesc cartea lui Roger Duvoisin -Petunia-. Personajul cărții este o gâscă care ajunge la concluzia că nu este suficient să ai o carte ca să fii deștept și înțelept, ci trebuie să o și citești. Micii mei elevi s -au amuzat copios, ascultând povestea Petuniei și cu siguranță s-au bucurat să-i ofere sfaturi”, a declarat doamna învățătoare.

Activitățile de la Clubul de lectură desfășurate și cu sprijinul doamnei bibliotecar îmbină tradiția cu modernismul și reprezintă pentru elevi o mare bucurie. Operele literare valorificate  contribuie la conturarea unor valențe morale, dezvăluind elevilor valori precum: respectul, altruismul, toleranța, răbdare, iubirea, importanța familiei și a prieteniei, educația”, a adaugat doamna profesoara.

Nu uitați că o carte nu cere multe, dar oferă mai mult decât cerem. Un moment bun de a citi câteva pagini este oricând și oriunde, iar emoțiile pe care le poți trai sunt copleșitoare uneori.

Atat de multe lucruri în câteva foi ascunse cu grijă între doua coperți ca niște portale către o noua lume în care merita mereu sa te aventurezi.