Poluarea,ce înseamnă,cauzele acesteia și cum învățăm să o reducem🌄
Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care afectează sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor (organismele vii și mediul în care trăiesc). Chiar dacă uneori poluarea mediului înconjurător este un rezultat al cauzelor naturale, cum ar fi erupțiile vulcanice, cea mai mare parte a substanțelor poluante provine din activitățile umane.
Cauzele poluării
Mediul inconjurator are patru componente de baza: atmosfera – stratul de gaze ce inconjoara Pamantul; hidrosfera – totalitatea apelor in stare lichida sau solida de pe suprafata Pamantului; litosfera – invelisul extern, partea solida de la exteriorul unei planete – si biosfera – ce cuprinde toate organismele vii ce populeaza planeta.
Contaminarea prin poluare a primelor trei componente il afecteaza pe cel de-al patrulea in multe feluri. Acestea reprezinta si cele trei tipuri principale de poluare – poluarea aerului, poluarea apelor si poluarea solului.
Poluarea aerului
– chimicale, aerosoli, gaze toxice si materiale organice eliberate in atmosfera
– gazele emanate de automobile si de marea parte a industriei provoaca o degradare severa a calitatii aerului
Poluarea apei
– chimicale, gaze, reziduuri care duc la contaminarea apei
– deseuri industriale, deversari petroliere, deversari de alte deseuri, chimicale toxice si compusi deversati de la fabrici si rafinarii sunt printre alte cauze
– deversarile din sistemele de canalizare pot afecta flora si fauna acvatica si pot provoca diverse boli
– deversarile de petrol provoaca adevarate dezastre in fauna acvatica, afectand pestii si toate organismele ce isi duc existenta in acest mediu
Poluarea solului
Deseurile organice afecteaza fertilitatea solului, utilizarea pesticidelor, insecticidelor, ierbicidelor si ingrasamintelor provoaca stricaciuni de lunga durata agriculturii, si pe langa toate acestea, deseurile electronice, ploile acide si despaduririle sunt la randul lor factori ce duc la poluarea solului.
Cum reducem poluarea?
În zilele noastre există numeroase linii directoare și sfaturi care ne pot conduce spre adoptarea unor obiceiuri durabile pe termen lung. Aceste obiceiuri pot ajuta generația noastră și cei care ajung să poată păstra mediul în stare bună și să gestioneze bine resursele naturale. Mai mult, sănătatea este câștigată și materiile prime sunt economisite, așa că trebuie să învățăm cum să reducem poluarea.
Primul dintre toate ce putem face pentru a învăța cum să reducem poluarea este să folosim transportul public. Din marile orașe ne-am obișnuit să folosim mașina pentru orice. Cu toate acestea, utilizarea transportului public este o soluție, deoarece este mai ieftină și mai puțin poluantă decât mașina. În timp ce mulți mai mulți oameni se pot potrivi într-un autobuz, în vehiculele private putem genera blocaje care ajung să creeze un mediu mai poluat. Este timpul să ne gândim la planeta noastră a viitorului și la utilizarea unui mijloc de transport mai durabil este respectarea mediului.
În partea de consum trebuie să subliniem achiziționarea de produse locale. În acest fel, realizăm că transportul produselor este redus și se emit mai puține gaze cu efect de seră în atmosferă. Unul dintre lucrurile care poluează cel mai mult mediul sunt vehiculele. Cumpărăm produse locale, evităm ca ceea ce cumpărăm în supermarket să fie transportat din locuri îndepărtate. Acest lucru generează risipa de combustibil și poluarea mediului.
Consumă produse organice ori de câte ori poți. Pentru producerea acestor produse se utilizează mijloace naturale și se emit utilizarea de elemente chimice care pot dăuna mediului. Nu numai că putem găsi produse ecologice în alimente, ci și în curățenie, modă și produse cosmetice.
Vă voi vorbi despre câteva sfaturi și obiceiuri care sunt ceva mai durabil și mai ușor de realizat.Știm unde să eliminăm recipientele sau sticla, dar în unele cazuri nu știm unde să eliminăm restul deșeurilor. Este importantă separarea acestor deșeuri înainte de a fi turnate în containere. În acest fel, vom economisi utilizarea materiilor prime și a poluării.
Consumul de apă și electricitate este la ordinea zilei. Știm că apa este o resursă care poate fi epuizată, iar lucrul fundamental este să avem grijă de utilizarea ei. Închideți robinetul sau când ne spălăm pe dinți, facem duș în loc să ne scăldăm și refolosiți apa pentru a uda plantele este o modalitate de a reduce consumul de apă.
Renunță la pungile de plastic
Chiar dacă acest lucru este deja obligatoriu în cadrul lanțurilor de hypermarket-uri, mai sunt mici magazine care încă comercializează pungi de plastic. Indiferent de unde îți faci cumpărăturile, este bine să folosești sacoșe biodegradabile pentru a transporta produsele. De la supermarket, le poți achiziționa pe loc, dar este bine să ai si acasă câteva de rezervă și să te folosești de ele de fiecare dată când ai ocazia. Astfel, vei ajuta la reducerea poluării, dar, în același timp, vei putea face și mici economii.
Îngrijește spațiile verzi
Plantele sunt principalele surse de oxigen ale planetei. Prin urmare, au nevoie de atenție si de îngrijire. Dacă locuiești la curte, dedică-ți o ora sau două, într-o zi de weekend, să tunzi gazonul, să uzi florile și să le asiguri toate cele necesare pentru o dezvoltare armonioasă. În schimb, dacă stai la bloc, poți convoca vecinii să faceți curat în grădină. Astfel, puteți profita de aceste ocazii pentru relaxare și socializare.
Pentru a putea lupta cu poluarea, asigura-te că activitățile tale nu afectează mediul înconjurător. Adoptând câteva obiceiuri simple și sănătoase, poți avea o influență extrem de mare asupra ecosistemului.🌳🌎