Constantin Piliuță a fost un pictor contemporan român. Acesta s-a născut pe data de 4 februarie 1929, în județul Botoșani.

După ce studiază la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”  din București (1945 – 1949), sub îndrumarea lui Alexandru Ciucurencu, participă la cele mai de seamă manifestări colective organizate în țară.

A debutat în 1956, la Bucureşti, şi a participat apoi, cu regularitate, la manifestări culturale anuale de stat şi la expoziţii de artă românească în străinătate.

Constantin Piliuţă a lucrat pictură de şevalet, grafică, scenografie pentru teatre din Botoşani şi Bucureşti, frescă.

Artistul

Meseria de artist se gândeşte mereu; la fiecare vârstă te apropii de ea într-un alt mod, pentru că misiunea artistului, a pictorului în mod special, este aceea de a intra în casele oamenilor şi de a învăţa copiii să crească în spiritul bucuriei culorilor”, mărturisea Constantin Piliuță.

Distins cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, 1967, Premiul Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă, 1971, Premiul “Ion Andreescu” al Academiei Române, 1974.

Printre picturile lui Constantin Piliuță se numără La discuție, Prieteni, Pe gânduri și Iarna pe sat.

Cu aceleaşi posibilităţi de esenţializare, pictorul abordează şi alte genuri, ca portretul şi compoziţii de evocare istorică.

În domeniul artei monumentale a realizat, în colectiv, portrete de voievozi şi cărturari (frescă în tempera la Muzeul Unirii din Alba Iulia, 1968), compoziţia de artă monumentală pentru Hidrocentrala Porţilor de Fier (1973), panouri decorative (mozaicuri din sticlă colorată şi marmură).

O ultimă expoziţie personală a fost organizată, în 2002, la galeria GalAteCa a Bibliotecii Universitare Centrale. Tot în 2002, lucrări ale pictorului au fost expuse alături de cele ale altor maeştrii ai peniţei, la Primul Salon de Grafică Satirică Românească, precum şi la expoziţia de artă plastică “Arc in the Palace”.

Sfârșitul vieții

La 24 februarie 2003, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional “SteauaRomâniei” în grad de Cavaler pentru îndelungata activitate creatoare, originalitatea şi talentul pictural deosebit, recunoscute pe plan naţional şi internaţional.

Constantin Piliuță a decedat la data de 3/4 2003, la București, în urma unei afecțiuni cardiace.

O galerie dedicată memoriei pictorului a fost inaugurată la 2 decembrie 2004, pe Calea Victoriei nr. 210.

Expoziții

Lucrări ale pictorului au fost expuse în cadrul mai multor expoziţii precum expoziţia-eveniment “Grafica în pictura românească din colecţii particulare” (2012), “Clasici, moderni, contemporani. Pictură românească. Colecţia Lucian Pop” (2013), “Portretul în pictura românească din colecţii particulare” (2014), “Maeştrii Artei Româneşti – Colecţia Dantes” (2015), “Lumea trece şi … petrece” (2017), a VI-a ediţie a Salonului Naţionalde Arte Vizuale “Interferenţe” (2017, dedicat pictorului Constantin Piliuţă), “Ecouri hibernale” şi “Comuniune întru credinţă – De Florii … la Galerii” (2018), “Memento Eminescu” şi “Natura statică – între clasic șimodern” (2019), expoziţia “Artişti botoşăneni de ieri… de azi ….” (2020). Totodată, lucrările artistului constituie obiectul a numeroase licitaţii importante de artă, autorul fiind constant în preferinţele colecţionarilor.

Între tablourile expuse s-au aflat: “Dans”, “Maci”, “Youth”, “Pierrot şi Colombina”, “Încurcat în socoteli”, “Autoportret”.

La 20 decembrie 2021, galeria “COLECŢIA DE ARTĂ”, organizată de Consiliul Judeţean Botoşani şi Muzeul Judeţean Botoşani, a fost deschisă în spaţiul fostului magazin “City Gallery” din str. Piaţa Revoluţiei, nr. 12, printr-o expoziţie-eveniment dedicată artistului Constantin Piliuţă.🎨🎭