O elevă de 13 ani de la Școala Gimnazială numărul 7, devenită președinta Consiliului Elevilor (CE),  își propune să îmbunătățească părerea elevilor despre școală. Deși recunoaște că este destul de dificil mai ales în condițiile actuale, ea speră ca până când va termina gimnaziul să reușească în țelul ei.

Elena Oloeriu este elevă în clasa a VI-a E la Școala Gimnazială numărul 7 “Octav Băncilă” și  a devenit președintele C.E la doar 12 ani. Ea ne-a spus motivul pentru care a candidat pentru această funcție. “În primul rând am candidat pentru că vreau să schimb ceva în școală. Am dorit să câștig, nu  pentru că-mi doresc popularitatea în școală, cum doreau mai mulți copii, ci voiam chiar să am multe activități, să le placă elevilor, să se simtă bine la școală fără să mai fie certați de toți profesorii sau înjosiți”.

Pentru ea școala ar trebui să însemne un loc unde vii să înveți cu plăcere, dar nu toți copiii sunt de acord cu această opinie. “Pentru mine școala ar trebui să însemne un loc în care să vii să înveți cu plăcere, nu să vii să înveți doar pentru că așa te obligă părinții, dar sunt și momente în care vii la școală de plăcere. Întâlnirile cu diriginta mea care se comportă foarte frumos cu toți copiii sunt frumoase, dar avem și  momente în care te simți înjosit de profesori. Școala ar trebui să însemne un loc în care vii să înveți și nu să  sari pe geam cum sar copiii la mine în clasă”.

Elena nu ar mai vrea să vadă elevi înjosiți de profesori. “Este un lucru care nu-mi place neapărat la școală și la profesorii care  înjosesc pe unii copii și îi fac pe alții să se simtă mai bine doar pentru că sunt mai deștepți sau pentru că părinții lor au un statut social mai înalt”.

Proiecte împiedicate de pandemie

Ar vrea să schimbe acest lucru și consideră că asta trebuie să plece și de la cadrele didactice.  “Nu știu dacă aș putea eu să-l schimb neapărat acum, dar cred că oamenii ar trebui să se schimbe, nu să încerce cineva să-i schimbe. Să se pună permanent în pielea unui copil pe care îl jignește. Nu mai vrem profesori care să țipe la copii doar pentru că nu sunt cei mai deștepți din clasă”.

Proiectele pe care Elena și le-a propus sunt interesante. “Am vorbit cu doamna Oniciuc (Georgeta Oniciuc -profesor de bilogie – n.r) să facem o campanie care se cheamă -Vedem just-, care să aducă educația juridică în școală, adică să se țină câte o oră la fiecare clasă și să aducă la cunoștință elevilor drepturile pe care le au și lucrurile care li se pot impune și care nu. Ea ține ore foarte frumoase mai ales că le face distractive și au fost mai multe idei, dar ținând cont că e pandemia nu am putut să le facem”.

Mandatul de președinte CE al Elenei va dura până când ea termina gimnaziu. Următoarele alegeri vor avea loc  în luna septembrie 2023.