Cunoscuta meșteră populară din județul Botoșani, Sonia Iacinschi a trecut în neființă sâmbătă, 12 februarie. Familia a anunțat pe pagina de Facebook dedicată meșteșugului lor popular decesul acesteia.

,,A iubit arta olăritului și a lucrat cu dragoste și măiestrie ceramica autentică până în ultima clipă. Din păcate, odată cu trecerea sa în lumea celor drepți, dispare pe lângă un meșter popular talentat și o parte din tehnica și specificul ceramicii de Kuty, atât de valoroasă și atât de importantă în contextul artei tradiționale”, se arată pe pagina Ceramica Kuty- Iacinschi. Ceramica Kuty este reprezentativă județului Botoșani, iar familia Iacinschi era ultima grupare de meșteri care era preocupată de acest meșteșug.

,,Prin măiestria operelor sale a făcut cinste Botoșaniului, lucrările sale ajungând să fie vândute în toată lumea. A dus mai departe cu cinste și responsabilitate arta ceramicii, promovând în cei 50 de ani de activitate, autenticul și specificul tradițional al acestui frumos meșteșug!”, se mai arată pe pagina de Facebook amintită mai sus.

 

 

Sonia Iacinschi s-a născut la data de 2 aprilie 1951.

Reporterii Buzz regretă dispariția veșnică a celei care a fost Sonia Iacinschi și transmit familiei îndurerate condoleanțe. La finele anului trecut, redacția Buzz a lansat un documentar dedicat județului Botoșani, realizat în tabăra de jurnalism Ai Noștri Tineri împreună cu jurnalistul Doru Ionescu (TVR) și editorul video Bogdan Sterpu (TVR). În material au fost incluse referiri la ceramica Cucuteni, specifică județului, precum și la meșteșugul familiei Iacinschi.