În Botoșani există un centru de educație mentală a copiilor unde micuții învață să socotească, să citească, să-și dezvolte abilități de comunicare.

Este vorba despre Smarty Kids deținut de Mihaela Pricopi. Ea ne-a povestit despre ideea acestui centru. ”Mai întâi, am descoperit sorobanul, abacul japonez, un instrument care ajută copiii să calculeze mai rapid decât calculatorul. Înțelegând potențialul lui, ușurința calculului, pe de o parte și dezvoltarea abilităților cognitive, pe de alta, am decis deschiderea centrului Smarty Kids Botoșani, din dorința de a antrena și dezvolta inteligența copiilor. Generic vorbind, dezvoltăm inteligența copiilor, contribuim la crearea generației viitoare,  dăm aripi copiilor, în sensul de abilități și încredere în capacitățile lor”, spune managerul clubului.

Practic, baza la centrul o reprezintă arta matematicii. Copiii învață să gândească, să analizeze, să rezolve situații, să pună întrebări și să găsească răspunsuri. Ei folosesc mai multe instrumente de care am aflat.

Abacul este un instrument care ajută copiii să înțeleagă concret calculul. 2+2=4, nu pentru că a spus doamna, a învățat la școală, ci pentru că manipulează și vede concret biluțele. De asemenea, pe abac se folosesc formule de calcul, iar acestea sunt adevărate exerciții de gimnastică neuronală. E ca și cum creierașul ar merge la sala de sport și ar face exerciții la diverse aparate”.

La acest centru sunt și cursuri de citire rapidă.  “Cursul inovator de -Citire rapidă-  a fost creat de o echipă de specialiști din domeniu. Acest curs este radical diferit de metodele învechite prin care copiii învață să citească. Acele metode  fac cititul plictisitor. Tehnicile de lucru cu textul sunt combinate, datorită cărora copilul învață să perceapă textul mai repede. La curs, fiecare elev primește 12 caiete de lucru dedicate diferitelor țări, 3 colecții de texte de lectură, o colecție de basme cu ilustrații și o hartă de gamificare cu autocolante care după finalizarea cursului, devine un joc de societate cu un set de cărți cu sarcini. În fiecare oră, copiii învață povești interesante despre una dintre cele 12 țări din lume. În același timp, copilul își dezvoltă capacitatea de a citi și înțelege textul. De exemplu, în primele două lecții, copiii însoțesc cangurul Mia prin Australia și învață multe fapte interesante despre această țară. Al doilea caiet este dedicat Marii Britanii, al treilea – Germaniei etc”

Cursurile de Aritmetică mentală se adresează copiilor între 4 și 14 ani, iar cele de Citire Rapidă pentru categoria de vârstă 8-12 ani.