În data de marți, 15 martie 2022, la ora 19, va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor ,”Nicolae Iorga” din Botoșani concertul susținut de Tudor Gheorghe, ,”Tandru, senzual, uitat”.

Concertul va fi acompaniat de orchestra Concertino, iar dirijorul  și orchestratorul va fi Marius Hristescu.

Tudor Gheorghe

Tudor Gheorghe este un cântăreț, compozitor și actor român, născut în anul 1945, pe 1 august, provenind din comuna Podari, județul Dolj. A realizat numeroase albume, dar punctul culminant al carierei sale a avut loc după anii 1989. Din 1969, anul primului recital și până în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puțin de 22 de spectacole de muzică și poezie.

În cinstea centenarului Marii Unirii, Tudor Gheorghe a lansat pe 17 noiembrie 2018 o nouă creație intitulată “Marșul Unirii”.

Studii

Copilăria, dar mai ales adolescența, i-au fost dificile. Tatăl, cântăreț la bisrică, a fost arestat și încarcerat ca deținut politic la Aiud.

A urmat Liceul Nicolae Bălcescu (astăzi Colegiul Național Carol I)din Craiova și apoi cursurile Institutului de Teatru din București, clasa de actorie, absolvind în 1966.

Cariera artistică

Înainte de 1989

Actor pe scena Naționalului din Craiova

După rolurile jucate în studenție, a debutat pe scena Teatrului național din Craiova în rolul Paznicul tânăr din „Cocoșul negru”, de Victor Eftimiu. A fost angajat la acest teatru în 1966, la vârsta de 21 de ani devenind unul dintre cei mai tineri actori din țară.

Până la adevărata afirmare, ce a urmat peste câțiva ani, a continuat să joace roluri de comedie sau dramă alături de mari actori craioveni ai timpului, în piese ca Visul unei nopți de iarnă de Tudor Mușatescu, D-ale Carnavalului  de I.L.Caragiale sau „Doamna nevăzută” de Pedro Calderon de la Barca.

În perioada 1970-1980 și 1980-1990 a jucat în creații de mare profunzime artistică, cum ar fi Mitică Popescu de Camil Petrescu, „Filfizonul pedepsit” de John Vanburgh, Unchiul Vania, de Anton Cehov sau în „Piticul din grădina de vară”, de Dumitru Radu Popescu.

Recitaluri, cantautor, baladist

În 1969, după trei ani de lucru asiduu, a ieșit la rampă cu primul său recital, „Menestrel la curțile dorului”, cu poezia poeților Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu.

A petrecut 3 ani la Institutul de Folclor din București, unde a urmat studii aprofundate pentru conservarea folclorului. În această perioadă a realizat al doilea recital- ,,Șapte balade”.

O parte dintre concertele sale au cunoscut cenzura vremii. Spectacolul Pe-un franc poet, pe versuri de Ion Luca Caragiale, susținut în două rânduri (la Bacău și, în 1981, la București pe Platforma Pipera), a fost interzis de a mai fi reluate.

După 1989

În 1992 Tudor Gheorghe a avut primul spectacol după revoluție, numit „Cântece cu gura închisă”. A revenit pe scenă în 1998, și din 1999 a început seria de spectacole Anotimpurile poeziei româneștiîn colaborare cu Marius Leonard Hristescu.

În 2006, între 29 mai și 4 iunie, Tudor Gheorghe a susținut la Sala Palatului o serie maraton de concerte, intitulată Săptămâna risipitorului de frumuseți. Seria a fost compusă din 7 concerte:

  • Primăvara simfonic – 29 mai
  • Toamna simfonic – 30 mai
  • Petrecerea cu taraf – 31 mai
  • Diligența cu păpuși – 1 iunie
  • În căutarea dorului pierdut – 2 iunie
  • Iarna simfonic – 3 iunie
  • Vara simfonic – 4 iunie

În noiembrie 2006 artistul a prezentat în premieră spectacolul „Calvarul unei inime pribegi”, început cu cântece din anii 1930, cântate de artiști precum Cristian Vasile și Jean Moscopol. Pe lângă cântecele epocii în spectacol sunt citite și câteva anunțuri din ziarele din acea perioadă, cu scopul de a recrea imaginea completă a acelor ani. În 2007 a fost lansat și albumul cu acest spectacol.

Astăzi, Tudor Gheorghe își continuă cariera începută în 1966, susținând în continuare recitaluri în țară și străinătate, și interpretând roluri pe scena Naționalului craiovean. Succesul, cariera și evoluția lui Tudor Gheorghe pot părea „venite de la sine”, dar în spatele uriașului succes se găsesc ani de muncă înverșunată, de studiu intens și de multe opreliști și nevoi.